Nieuwsbrief - December 2017

Delen van deze nieuwsbrief met andere geïnteresseerden wordt gewaardeerd!!

Stuur “Nieuwsbrief aan” naar info@zkkharlingen.nl en ontvang elke nieuwe uitgave direct in je mail

Het Zeekadetkorps Harlingen wenst u sfeervolle kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!!!
Het Zeekadetkorps Harlingen is naast Facebook sinds kort ook actief op Instagram.  Voeg ons toe met #zkkharlingen

Van de commandant

Hallo allemaal,

Hierbij ontvangen jullie de laatste nieuwsbrief van 2017. Een druk jaar voor ons als Zeekadetkorps Harlingen. In deze nieuwsbrief doen we verslag van de activiteiten van de afgelopen periode, van Halloween samen met ZKK Delfzijl, tot ons eigen Kerstweekend. Het korps is in 2017 gegroeid, met nieuwe kadetten, nieuwe vrijwilligers en vele activiteiten, ondanks het feit dat we ‘achter de schermen,’ wat eigenlijk doordeweeks betekend, keihard bezig zijn om te zorgen dat onze Sittard weer op eigen benen naar zee kan vertrekken.
In oktober konden we melden dat we op de cilinderblokken aan het wachten waren met betrekking tot het overhalen van stuurboord hoofdmotor. Inmiddels hebben we alle onderdelen klaarstaan voor montage. Tijdens de voorbereidingen van het opbouwen van de motor vonden we echter nog een tegenslag in het blok, welke met de expertise en het advies van fabrikant MAN opgelost zal worden. Gestaag vorderen ook de werkzaamheden aan het hulpbedrijf en de wisselstroom installatie, om het schip klaar te maken voor de toekomst. Een fijne vooruitgang zien we ook in de vloer in de Generatorkamer, waar druk gewerkt wordt om de vloer aan te passen op de verbouwingen die beneden plaats hebben gevonden. Ook op het vlak van technisch personeel kunnen we wat nieuws melden, er hebben zich namelijk diverse nieuwe en oude vrijwilligers aangesloten bij ons team! Daarnaast sta ik even stil bij het vertrek van Henk Jonker als Hoofd Technische Dienst. Henk en zijn gezin zijn verhuisd waardoor het lastig is op regelmatige basis aan boord te zijn, zodat Henk helaas zijn functie neer moet leggen. Goed nieuws echter is dat Arnoud Kisjes, al sinds dag 1 verbonden aan onze vereniging en dus zeer goed thuis in het kloppende hart van ons schip, zijn taak over zal nemen. 
Aan de nautische kant wordt er hard gewerkt om het schip te keuren volgens de Europese regels die op de Sittard van toepassing zijn. De eerste inspectie is inmiddels geweest en ik ben trots om te kunnen melden dat we vooralsnog geen schokkende punten tegen zijn gekomen, alsmede het feit dat er al hard gewerkt wordt om de punten die genoteerd zijn op te lossen. In het voorjaar hopen we de oude dame bij Damen op de kant te kunnen zetten om de volledige keuring af te kunnen ronden en het certificaat in ontvangst te nemen. 
In het binnenschip gaan we door met het opknappen van de verblijven zodat ook deze klus voor aanvang van het nieuwe seizoen gereed zal zijn.
Bovenstaande sluit allemaal aan bij de insteek die we hebben, om de Sittard de komende jaren voor ons korps beschikbaar te houden, waarover u later meer kunt lezen afkomstig van de voorzitter.
Voor de kadetten zijn inmiddels de lessen begonnen en proberen we op de zaterdagen een zo gevarieerd mogelijk programma te bieden. Er zijn gelukkig genoeg werkzaamheden die we binnen kunnen doen, aangezien het weer ons het najaar redelijk in de steek heeft gelaten. De evenementen die we gedraaid hebben waren naar ons idee, erg geslaagd. We hebben een gezellige ploeg kadetten waardoor het als kader zeker geen straf is om menig weekend aan boord door te brengen!

Last but not least wil ik even stilstaan bij het feit dat het 23 november 20(!) jaar geleden was dat de Sittard aan ons werd overgedragen. We zijn dus jarig! Een mooi resultaat is dat er nog steeds kadetten van het eerste uur bij het korps betrokken zijn, om zo het enthousiasme over het zeekadet zijn over te dragen. Er is in 20 jaar een hoop gebeurt, maar we hopen dat iedereen terug kan kijken op een mooie periode. Zelf kijk ik graag naar de toekomst, om te zorgen dat we samen weer een mooi seizoen tegemoet gaan om te beginnen, maar eigenlijk hoop ik ook de volgende 20 jaar met plezier aan het Zeekadetkorps Harlingen verbonden te blijven!

Rest mij iedereen prettige feestdagen te wensen, met gunstige wind en zee voor het nieuwe jaar,

Wouter Blom
Commandant

Van de voorzitter

Na mijn laatste nieuwsbrief van eind september hier weer een aantal nieuws zaken.

Nadat we al hebben laten weten dat Wouter Blom als commandant en Richard de Haan als eerste officier zijn benoemd is kort geleden Arnoud Kisjes als nieuwe Hoofd TD aangetreden. Arnoud is al bijzonder lang aan boord als TD’er maar we zijn bijzonder blij dat hij deze functie op zich wil nemen.

Jullie weten dat we ongeveer 1 jaar geleden een commissie/werkgroep  van 4 actieve vrijwilligers hebben gevraagd om een rapport te maken ten aanzien van de toekomst van onze Sittard. De opdracht aan de werkgroep was om met een aanbeveling te komen waarin aangegeven wordt welke investeringen dringend gedaan moeten worden en mede daaraan de prioriteit te geven, tevens was gevraagd om een meer jaren onderhoudsplan te leveren. Kort geleden heeft de werkgroep dit lijvige rapport van een 40 tal pagina’s officieel aan het bestuur overhandigd. Tot in details staat voor de primaire functie, technische functie en installaties aangegeven waar we de eerstkomende 20 jaar aan kunnen werken. Dat betekend dus dat we als bestuur en korpsleiding een fantastische leidraad hebben.
Wij hebben natuurlijk de 4 heren bijzonder bedankt voor hun structurele werk. Zeer gewaardeerd !!
Ik zal de namen noemen :
Klaas Norg als voorzitter en samensteller (veel kennis vanuit de marine),
Peter Fridrichs (techniek en werkzaam bij de HAL)
Bram Jenema (kapitein en nautisch deskundig)
Gert Jan Klijn (techniek en als bestuurslid in de werkgroep).

Binnenkort zullen we de Sittard officieel in bezit krijgen, de benodigde papieren zullen dan getekend worden bij de notaris door ZKK Nederland en ons bestuur. Daarna zullen dan 2 stichtingen zijn, n.l. Stichting Beheer Sittard en Stichting Zeekadetkorps Harlingen. Tevens zijn er plannen om een derde stichting te realiseren n.l. Stichting Vrienden van de Sittard. We hebben hiermee wat meer mogelijkheden, naast onze fantastische sponsoren, om de Sittard structureel in de vaart te houden.

Er wordt nog steeds veel werk geleverd door allerlei vrijwilligers van onze club om al het achterstallige onderhoud waaronder overhalen van een van de hoofdmotoren, nautisch, elektrisch, veiligheid, schilderwerk, bemanningsverblijven, enz. op orde te krijgen. De vrijwilligers en iedereen die daarbij is betrokken doet prachtig en heerlijk werk, top ! Dit alles om ons hoofddoel, n.l. onze kadetten kennis te laten maken met alles wat een schip en varen bijzonder maakt mogelijk te maken. Dat alles wordt zeer gewaardeerd !!!

Groet en fijne feestdagen.

Meindert Lodewijks
Voorzitter

Kom ons helpen!

Een Zeekadetkorps kan niet bestaan zonder de ondersteuning van volwassenen. Deze mensen begeleiden de Zeekadetten op de zaterdag en brengen hun kennis over. Daarbij dragen zij zorg voor een veilige en leuke omgeving waarin de kadetten het leven op het water kunnen ervaren. Vrijwilligers die bij ons met de kadetten werken noemen wij instructeurs. Sommige instructeurs kunnen daarbij ook toetreden tot de scheepsleiding, wanneer daar een vacature is voor Officier.

Ook jong volwassenen vanaf 18 jaar kunnen vrijwilliger worden als jeugdleider. Jeugdleiders begeleiden de kadetten actief tijdens de werkzaamheden en nemen het voortouw bij het opzetten van bijvoorbeeld sport- en spelactiviteiten en avondprogramma’s. Daarnaast hebben wij een ploeg die zorgdraagt voor het schip. Een enthousiaste ploeg mensen die met veel zorg en aandacht ons mooie korpsschip ‘’Sittard’’ als varend erfgoed in stand houden. 

Vrijwilligers hebben bij ons ruim de keus om actief te zijn op een gebied dat hen interesseert. Een greep uit de mogelijkheden: 

  • Op het dek; lieren, tuigage, laadbomen, trossen en lijnen,
  • Elektrisch: het controleren van bedrading, elektronica, aanleggen van nieuwe voedingen
  • Technisch: onderhoud van motoren, pompen, afsluiters, koelers, leidingwerk
  • Binnenschip: bijhouden van leef- en slaapruimtes, sanitair, inventaris
  • Verfwerk: alle soorten van verftechnisch onderhoud zowel in binnenschip als aan dek en de romp.
  • Algemeen: hand en span diensten waar benodigd

Buiten bovengenoemde voorbeelden zijn er nog legio zaken waar wij hulp bij kunnen gebruiken. 

Onze insteek is: als u denkt iets bij te kunnen dragen, hebben wij vast iets wat u leuk vindt!

Verslagen

Zeeliedenherdenking Terschelling 

7 Oktober, Terschelling

We gingen met z'n 7'en naar Terschelling om deel te nemen aan de Zeeliedenherdenking.

Om 9:45 vertrok de boot richting Terschelling ,het waaide hard met en af en toe regen. Toen we daar aan kwamen gingen we eerst met z'n allen gezellig eten bij de Walvis. De tosti smaakte overheerlijk. 

Daarna moesten de bloemen worden opgehaald en vervolgens gingen we naar de kerk waar een kerkdienst werd gehouden. De dienst ging over een periode van wel 2 eeuwen terug... In 1825 voer Willem de 1e met 46 man uit, waarvan 20 Terschellingers, ze gingen op walvisvaart naar Groenland. Op de weg terug kwamen ze in een Herfststorm vlak boven Texel. Het schip sloeg op de zandbanken in stukken. De redders haalden 17 man uit het water de 29 anderen waaronder 14 eilanders, verdronken. Deze Terschellings en andere zeelieden die zijn verdronken op zee werden deze dag herdacht.

Er werd gezongen door een zeeliedenkoor en de basisschool kinderen lazen gedichten voor. Na de kerkdienst liepen we met z'n alle in een stille tocht naar de Willem Barentsz kade. De wind was behoorlijk toegenomen alle petten van de zeevaartstudenten vlogen door de lucht. Die van ons bleven gelukkig op ons hoofd zitten 

Halloween weekend in Delfzijl

Vrijdag, 27 oktober 18:15/18:30
HARLINGEN –  op de Sittard hebben we afgesproken om te verzamelen. Toen we eenmaal verzameld waren hadden we de bagage verdeeld over twee auto’s en reden we van Harlingen naar Delfzijl. Gelukkig hadden we precies genoeg plek voor iedereen, totdat… we in Drachten aankwamen om nog een kadet op te halen bij een tankstation. Dat werd dus proppen. Na een tijdje eindelijk goed te zitten en de gordels weer vast gemaakt konden we weer verder richting Delfzijl. Eenmaal in Delfzijl aangekomen konden we onze kooien klaarmaken voor de aankomende twee nachten. Die avond hadden we nog een leuke Halloween quiz gedaan, twee films gekeken en veel chips gegeten.

Zaterdag, 28 oktober 09:00
DELFZIJL -  na een goede nachtrust of wacht gehad te hebben gingen we aan het ontbijt. Toen we klaar waren met het ontbijt gingen we buiten levend cluedo spelen. Na een actief en modderig spelletje konden we weer wat energie binnenkrijgen door een lekker broodje hamburger. Met de energie die we weer hadden konden we dus weer veel rennen, daarom gingen we het smokkelspel doen. Na een uurtje rennen en gek doen konden we weer een beetje tot rust komen door het emotiespel te spelen. Hierna mochten we ons omkleden naar de leukste of engste halloweenkostuum. In ons kostuum gingen we eten en na het eten konden we ons warm aankleden voor de spooktocht die op de planning stond. 18:45 stapten we in de auto richting Nienoord voor een professionele spooktocht.  Toen we daar om 20:00 aankwamen konden we nog even wat drinken en gingen we in groepjes één voor één weg met een treintje. Na veel schrikken en gegil gingen we om 21:00 weer richting Delfzijl. Aan boord van de Naarden konden we nog even film kijken en daarna weer op bed.

Zondag, 29 oktober 08:00
DELFZIJL – na het ontbijt  gingen we de halloweenversieringen opruimen en na het eindsbaksgewijs gingen we nog een moordraadspelletje spelen. Na een zeer geslaagd weekend gingen we om 13:00 weer met de volle auto’s richting Harlingen.

Sjoukje Jenema
Zeekadet

Aankomst Sinterklaas in Harlingen

18 November, Harlingen.

Het was een koude middag toen we naar de kade liepen om Sinterklaas binnen te halen. Een van ons werd daar geïnterviewd wie we waren en waarom we er waren. Daarna haalden we de boot binnen waarop Sinterklaas stond we gingen langs de valreep staan en groeten Sinterklaas. Na afloop zijn we met zijn allen weer terug naar de Sittard gegaan.

Luc Pieter Terpstra
Zeekadet 

Sinterklaas vieren aan boord

25 November, Harlingen

Het begon met een gewone korps dag. Sint zijn paard was gestolen dus de sint had afgezegd. Echter toen we bijna klaar waren met  baksgewijs toen kwam de sint toch met zijn pieten in een trailer.  Ze hadden allemaal cadeaus mee genomen en pepernoten en chocolade letters.
Toen gingen ze met pepernoten gooien en daarna gingen we liedjes zingen, dat was erg leuk. Maar toen ging de sint weer weg, daarna moesten we alle pepernoten van de grond weer op ruimen. Toen alles weer netjes was zijn we verder gegaan met de korpsdag.

Ray Alkema,
Zeekadet

Zoutsloter Kerstmarkt Harlingen

9 December, Harlingen

Eerst hadden ze theorie lessen. Na de lessen gingen we met de kadetten het caf versieren met kerst spullen.  Ze hebben de kerstboom op gezet en verder het caf leuk gemaakt met kerstslingers en kerstlichtjes.
 
Daarna was het tijd om met de eerste groep naar de zoutsloter kerstmarkt te gaan. We moesten het hout nog ophalen. Daarna werden we naar de vuurkorven gebracht.  Toen moesten we de vuurkorven aan zetten en aanhouden.
De andere groep bleef eerst op de sittard om te eten.  Om 7 uur kwamen de andere kadetten en konden de andere kadetten naar de sittard om te eten. Om 9 uur kwam de andere groep terug en konden de kadetten nog even zitten.

Esther Hut
Zeekadet

Kerstdiner aan boord

18 December, Harlingen 

Op zaterdag 16 december hadden we het jaarlijkse kerstdiner. Zoals elk jaar gaat de hele club naar het zwembad zodat de Logistieke Dienst alle ruimte en tijd heeft om weer een culinair hoogstandje in mekaar te flansen.  Een bijkomend voordeel is, dat de kinderen na een hele dag zwemmen lekker rustig aan tafel zitten en goed honger hebben. Ook zijn we er achter gekomen dat onze Technische Dienst niet alleen heel goed is in het onderhoud van alle technische zaken, maar ze blinken ook uit in het tafeldekken en servetten vouwen. Een grote dank namens de Logistieke Dienst hiervoor. 
 
Zo rond 17.00 kwam iedereen terug uit het zwembad, het daagsblauw werd uit de kast getrokken, en de overige gasten werden welkom geheten.
Na een zeer lovend en vooral Komisch welkomstwoord van ons bestuurslid Arjen Mintjes nam iedereen plaats aan tafel, de flessen Jip en Janneke kinderchampagne werden geploft, het kerstdiner is gestart:

*
Serranoham Rolletjes met Mozzarella
**
Tomatensoep met Sterren
***
Spoon
****
Varkenshaas Medaillons met Champignonroomsaus
*****
Kermit toetje

 
Na het lezen van het menu zal eenieder snappen dat we allemaal zeer voldaan waren.
Na de afwas hebben de kadetten nog de laatste stukken vlees opgegeten en toen was het bedtijd. Voldaan ging iedereen te kooi.
 
Zondagochtend 08.30 hebben we gezamenlijk ontbeten in het caf, na het ontbijt schoonschippen, en toen was het alweer bijna elf uur. Tijdens het sluitingsbaksgewijs hebben we nog afscheid genomen van Henk Jonker, Henk gaat de overstap maken naar zkk Urk. Dit vanwege de verhuizing van Leeuwarden naar Dronten. We hebben Henk namens kader en kadetten bedankt voor zijn inzet, en wensen hem veel plezier bij onze collega’s in Urk. Al met al een zeer geslaagd weekend. Nu even bijkomen en we zien mekaar weer op zaterdag 6 januari 2018.

Richard de Haan
Eerste officier

Starten hoofdmotor OS Sittard

11 November, Harlingen

Op de korpsdag van zaterdag 11 november heeft de technische dienst de bakboord hoofdmotor voor de laatste keer van het seizoen laten draaien. Voordat we de hoofdmotor hebben gestart, hebben we de motor goed voor verwarmd, vanwege de lage temperatuur die dag. Toen de hoofdmotor zijn benodigde temperatuur had bereikt hebben de machinisten de motor gestart. De motor heeft zonder problemen een uur gedraaid, hierna is de motor door de technische kadetten afgezet, het was een geslaagde dag voor de technische dienst! 

Johan Olivier
Zeekadet

Hoofdmotor starten 11-11-17 (1/2)

Hoofdmotor starten 11-11-17 (2/2)

Agenda 2018

Elke zaterdag Korpsdag
6 Januari Eerste korpsdag van 2018 met nieuwjaarsreceptie + Vieren 20jaar bestaan ZKK Harlingen                
9+10 Februari                                                Fast cruise + Opendag Maratieme academie Harlingen
9+10 Maart NLDoet
31 Maart Warme dag + Dienstvak dag (TD) + Bevorderingsavond met ouders en belangstellenden
7 April Vlootdag Harlingen
14+15 April Museumweekend Kornwerderzand
23 April t/m 13 Mei Werfperiode Harlingen
27 April Engelse Tuinfeest Harlingen
4 Mei Nationale dodenherdenking Dam Amsterdam
4 Mei Dodenherdenking Zeeliedenmonument Harlingen + Dodenherdenking Kazematten Kornwerderzand
?? Juni Sponsor / Ouderdag
?? Juni HWSV Fast Cruise
21-28 Juli ZoKa
3-6 Augustus Tall ships races Harlingen
11+18 Augustus Zomerstop
22 September Sponsoren en ouder dag + Harlingen Ongeschut
?? Nationale Roeiwedstrijden Alkmaar
19 t/m 23 September Agrarische dagen Franeker
?? Oktober Herdenking Zeelieden Terschelling
13 Oktober Kaderdag ZKK NL in Harlingen
27 Oktober Halloween (samen met ZKK Delfzijl)
17 November  Intocht sinterklaas Harlingen
24 November Sinterklaas aan boord
8 of 15 December Zoutsloter Kerstmarkt Harlingen
22+23 December Kerstweekend

De planning is uiteraard onder voorbehoud.

 

Onze sponsoren

Facebook

De voorbereidingen voor het jaarljkse kerstweekend van volgende week zijn in volle gang!!
Oefening schip verlaten door de Zeekadetten 3e klasse en Aspiranten.
Ook op woensdag gaan we door in ons klusparadijs!
20 jaar! We zijn vandaag jarig! YES!!
Hr.Ms. Sittard, Abcoude en de Franse FS Verseau bezoeken Terschelling, eind jaren '70.
Naast Theorie les vandaag ook “praktijk” EHBO. Zeer leerzame middag!
Door de Logistieke Dienst is weer een heerlijke maaltijd bereid met o.a. zelfgemaakte friet en mayonaise.
Vandaag is er optimaal gebruik gemaakt van het mooie weer! De romp is weer dicht, we kunnen nu niet meer door de patrijspoorten naar buiten kijken.
Volg ons op FacebookVolg ons op YouTubeVolg ons op AIS Volg ons op Google+
 
 
Korpsdag Elke zaterdag van 13 tot 17 uur
Website www.zkkharlingen.nl
Email info@zkkharlingen.nl
Telefoon (tijdens korpsdag) +31 6 42 76 46 75
Korpsschip OS Sittard
Ligplaats Nieuwe Willemshaven
8862 AA, Harlingen
 
Voor aanmelden nieuwsbrief: mail NIEUWSBRIEF AAN naar info@zkkharlingen.nl
Voor afmelden nieuwsbrief mail NIEUWSBRIEF UIT naar info@zkkharlingen.nl