Vloot

 

 

 

 

 

Avonturen beleven: Elke zaterdag opnieuw spannend!!

Korpsschip Sittard

Ex Hr.Ms. Sittard  M 830, een mijnenveger van de Dokkum klasse.

Deze schepen zijn gebouwd in de vijftiger jaren met steun van de Amerikaanse overheid. De bouw was een onderdeel van het herziene plan Van Holthe ingediend op 2 augustus 1949. Dit plan voorzag in de aanschaf van 68 mijnenvegers en werd gerealiseerd van 1954 tot 1962.

Het ontwerp van de Dokkum klasse, ook wel WU-klasse genoemd, was gebaseerd op standaard stafeisen opgesteld in West-Europese Unie verband (Engels: Western Union). De schepen zijn van hout gebouwd over aluminium spanten, dit is gedaan om het schip a-magnetisch te maken.

Ook verder in het schip zijn zo veel mogelijk a-magnetische materialen gebruikt. Op het aluminium skelet, wat hoofdzakelijk is geklonken, is een dubbele huid aangebracht met een tussenlaag van in Aspro gedrenkt linnen. De buitenhuid is teak, de binnenhuid van mahonie en de dekken zijn van Redwood en Peroba de Campos. Het dekhuis is van aluminium met oorspronkelijk een open brug, welke in de zeventiger jaren is vervangen door een dichte brug. Uit deze klasse werden vier schepen verbouwd tot mijnenjager en vier anderen tot duikvaartuig. Voor de namen van deze schepen is gekozen voor middelgrote- en kleinere gemeenten als naam.

De schepen van de Dokkum klasse zijn vrijwel identiek aan die van de Wildervank klasse, maar de Dokkum klasse is bekostigd door de Amerikaanse overheid, voor gemeenschappelijke defensie als onderdeel van het Marshall-plan, en de Wildervank klasse is door de Nederlandse regering zelf betaald. Van de Dokkumklasse zijn 3 schepen in dienst bij het Zeekadetkorps: de Sittard, en de Naarden (kunnen allebei nog varen) en de Roermond.

Technische gegevens O/S Sittard

Lengte46,62m
Breedte8,78m
Diepgang2,55m
Waterverplaatsing428ton
Motoren2 x MAN V6V22/30
Vermogen2 x 1250pk
Schroeven2 buitenwaarts draaiende 4 bladig verstelbaar
Generatoren3 x Agromeua 90pk
Slaapplaatsen43stuks
RoepnaamPC4344
Bouwjaar1955
BouwwerfNiestern Hellevoetsluis
Naamsein (Marine)M830
Uit dienst Marine23-11-1997

 

Motorsloep Trompje

Trompje is een WM-2 motorsloep van de Koninklijke Marine. Het bootje is in 1974 gebouwd en is gebruikt als statiesloep van Hr Ms Tromp. Een statiesloep werd gebruikt om bemanning naar de wal te brengen wanneer het fregat buiten een haven ten anker lag. De sloep beschikt over een SAMOFA diesel met keerkoppeling voor de voorstuwing.

In 2003 is de sloep vanuit de Marine in het bezit van Zeekaderkorps Harlingen gekomen. Sindsdien gebruiken we haar voor evenementen, kampen, begeleiding van zeiltochtjes en als belangrijkste natuurlijk, vaar- en manoeuvreer instructie met onze kadetten.

Zelfs internationaal wordt Trompje door ons ingezet, op diverse zomerkampen hebben we haar inmiddels meegenomen, op eigen kiel. Denk daarbij aan Borkum, Middelharnis, Terschelling en Lauwersoog.

Gegevens:

Lengte7,75 m
Breedte2,21 m
Diepgang0,70 m
Doorvaarthoogte1,75 m
Vermogen36 pk
Waterverplaatsing2,3 ton

Lelievletten

Ons korps beschikt over twee Lelievletten welke wij gebruiken om te zeilen, roeien en wrikken. Bij het Zeekadetkorps Nederland worden normaal gesproken Beenhakker vletten gebruikt, maar wij zijn eigenwijs en hebben Lelievletten. Beide vletten zijn in Harlingen gebouwd bij de toenmalige lasschool van Scheepswerf Welgelegen.

De vletten kunnen meegenomen worden aan boord van de Sittard, maar liggen het grootste deel van het seizoen afgemeerd aan onze steiger in de vluchthaven, zodat we er iedere zaterdag wanneer het weer het toelaat het water mee op kunnen. Op een zomerkamp nemen we ze mee om te zeilen in wedstrijden tegen de andere korpsen.

Gegevens:

Lengte5,60 m
Breedte1,80 m
Hoogte incl tuig5,60 m
Zeiloppervlak12 m2
Waterverplaating650 kg

RS Quest

Deze snelle zeilboot werd op 26 juli, tijdens het zomerkamp, bij het Zeekadetkorps Nederland, geïntroduceerd. De Quest biedt ruimte aan drie zeekadetten.

De aanschaf van de Quest is mogelijk gemaakt door sponsoring van de Nederlandse Maritieme Fondsen. 

 

WR1

Deze sloepen zijn niet van het Zeekadetkorps maar van de Koninklijke Marine. We mogen deze echter wel veel van de Marine lenen voor instructie zeilen en tijdens zomerkampen.

Wil je zeekadet worden?

Natuurlijk wil je dat! Je kunt 4 zaterdagen gratis komen kijken voordat je een beslissing neemt. Klik op aanmelden en vul je gegevens in. Wij bellen je dan om een afspraak te maken. DOEN!!

Zeekadetkorps Nederland

Veel meer informatie over het Zeekadetkorps Nederland kan je vinden via de site. Klik op de vlag hieronder.