Nieuwsbrief - Juni 2018 

Delen van deze nieuwsbrief met andere geïnteresseerden wordt gewaardeerd!!

Stuur “Nieuwsbrief aan” naar info@zkkharlingen.nl en ontvang elke nieuwe uitgave direct in je mail

Instagram

Het Zeekadetkorps Harlingen is naast Facebook sinds kort ook actief op Instagram.  Voeg ons toe met #zkkharlingen

Kom ons helpen!

Een Zeekadetkorps kan niet bestaan zonder de ondersteuning van volwassenen. Deze mensen begeleiden de Zeekadetten op de zaterdag en brengen hun kennis over. Daarbij dragen zij zorg voor een veilige en leuke omgeving waarin de kadetten het leven op het water kunnen ervaren. Vrijwilligers die bij ons met de kadetten werken noemen wij instructeurs. Sommige instructeurs kunnen daarbij ook toetreden tot de scheepsleiding, wanneer daar een vacature is voor Officier.

Ook jong volwassenen vanaf 18 jaar kunnen vrijwilliger worden als jeugdleider. Jeugdleiders begeleiden de kadetten actief tijdens de werkzaamheden en nemen het voortouw bij het opzetten van bijvoorbeeld sport- en spelactiviteiten en avondprogramma’s. Daarnaast hebben wij een ploeg die zorgdraagt voor het schip. Een enthousiaste ploeg mensen die met veel zorg en aandacht ons mooie korpsschip ‘’Sittard’’ als varend erfgoed in stand houden. 

Vrijwilligers hebben bij ons ruim de keus om actief te zijn op een gebied dat hen interesseert. Een greep uit de mogelijkheden: 

  • Op het dek; lieren, tuigage, laadbomen, trossen en lijnen,
  • Elektrisch: het controleren van bedrading, elektronica, aanleggen van nieuwe voedingen
  • Technisch: onderhoud van motoren, pompen, afsluiters, koelers, leidingwerk
  • Binnenschip: bijhouden van leef- en slaapruimtes, sanitair, inventaris
  • Verfwerk: alle soorten van verftechnisch onderhoud zowel in binnenschip als aan dek en de romp.
  • Algemeen: hand en span diensten waar benodigd

Buiten bovengenoemde voorbeelden zijn er nog legio zaken waar wij hulp bij kunnen gebruiken. 

Onze insteek is: als u denkt iets bij te kunnen dragen, hebben wij vast iets wat u leuk vindt!

Werfperiode in Harlingen Mei/Juni

De woensdag voor Hemelvaart was dan eindelijk de grote dag. De werfbeurt zou aanvangen. ’s morgens lagen de Theo en Jenny van Rederij Tuinman in de vluchthaven langszij om de Sittard naar Damen Harlingen te slepen. Eenmaal daar kwam er een mosselkotter van de lift, waarna wij drooggezet konden worden.
Deze dokbeurt zou in het teken staan van de keuring voor het Certificaat Van Onderzoek (CVO) waar alle Zeekadetkorps schepen aan moeten gaan voldoen dit jaar, een inspectie van de lagers van de schroefassen en een cosmetische beurt van boven en onderwaterschip.
Vrijdag 11 mei is het schip helemaal afgespoten. Dankzij de goede antifouling van Jotun die op het onderwaterschip zat, kwam er weinig aangroei van het schip, dit hebben we wel eens anders gezien. Diezelfde dag is de dokvloer na het afspuiten opgeruimd en zijn de machinisten begonnen met het checken van de lagerspeling. Gelukkig was deze binnen de toleranties. Gevolg indien dit niet het geval was, was het trekken van beide assen en vernieuwen van de lagers geweest. Dit was niet alleen financieel, maar ook qua mankracht een aderlating geweest, die vervelende gevolgen had kunnen hebben voor het vaarschema.
Maandag 14 mei is Register Holland aan boord geweest voor de audit. Er zijn hier en daar wat puntjes gevonden maar we zijn van goed vertrouwen om deze op tijd te corrigeren, het aantal opmerkingen wat tijdens de dokking aangepakt moest worden was te overzien.
Dinsdag arriveerde eindelijk onze schaarlift, waardoor er voortgang kon worden gemaakt met het afsteken van alle losse verf, patrijspoorten en andere losse stukken boven de waterlijn. Uiteraard was dit een flinke klus. Hier en daar troffen we enkele slechte plekken in de kop van het schip aan. Geen constructieve delen, maar wel plekken die we na de tewaterlating gaan vervangen of repareren, om de romp in goede conditie te houden.
Na enkele dagen met steekijzers en schrapers was het tijd om te gaan schuren. Ook dit was een klus die een flink aantal dagen en avonden in beslag nam. 
Aan het onderwaterschip zijn ondertussen de anodes vervangen, bakboord roer met polyester bijgewerkt en de schroeven van pokken ontdaan. Ook hebben we een stuk van de kielbalk opnieuw gebreeuwd, het oude breeuwwerk had ons na ruim 60 jaar verlaten.
Na het schuren en schoonmaken van de romp en berghouten heeft Sytse Alkema ons jacht in zeer korte tijd in de verf gezet, in het laatste weekend van mei. Zonder de verfspuit was dit niet gelukt. De gehele romp is in de primer gezet waarna het lichtgrijs en de antifouling zijn aangebracht. De patrijspoorten van Dunkirk zijn weg, hoewel we onze boegnummers uit de film nog wel tegengekomen zijn met schuren. 
Tijdens de rest van het weekend zijn de waterlijn en de berghouten netjes geschilderd, zodat we weer helemaal terug zijn in ons normale kleurenschema.
Maandag 28 mei zouden we weer te water, maar door de bezigheden van de buren op de dokvloer hebben we dat niet gered. Een dag om alle gereedschap op te ruimen, de ankers netjes thuis te halen alle laatste puntjes op de ‘i’ te zetten. Dinsdag 29 mei lagen we wederom dankzij de Theo en de Jenny, rond het middaguur weer op ons vertrouwde plekje in de vluchthaven.
In netto twee weken tijd is het hele schip weer in een maatpak gestoken, we kunnen er weer fris tegenaan. Een monsterklus, die dankzij een groepje enthousiaste vrijwilligers met nogal wat doorzettingsvermogen succesvol is afgerond. Bedankt!
 
Wouter Blom, Commandant Zeekadetkorps Harlingen
 

Agenda 2018

?? Juni Sponsor / Ouderdag
?? Juni HWSV Fast Cruise
21-28 Juli ZoKa
3-6 Augustus Tall ships races Harlingen
11+18 Augustus Zomerstop
29 Augustus t/m 1 September Visserijdagen Harlingen
22 September Sponsoren en ouder dag + Harlingen Ongeschut
19 t/m 23 September Agrarische dagen Franeker
?? Oktober Herdenking Zeelieden Terschelling
6 Oktober Nationale Roeiwedstrijden Alkmaar
13 Oktober Kaderdag ZKK NL in Harlingen
27 Oktober Halloween (samen met ZKK Delfzijl)
17 November Intocht sinterklaas Harlingen
24 November Sinterklaas aan boord
8 December Zoutsloter Kerstmarkt Harlingen
22+23 December Kerstweekend

De planning is uiteraard onder voorbehoud.

Onze sponsoren

Volg ons op FacebookVolg ons op YouTubeVolg ons op AIS Volg ons op Google+
 
 
Korpsdag Elke zaterdag van 13 tot 17 uur
Website www.zkkharlingen.nl
Email info@zkkharlingen.nl
Telefoon (tijdens korpsdag) +31 6 42 76 46 75
Korpsschip OS Sittard
Ligplaats Nieuwe Willemshaven
8862 AA, Harlingen
 
Voor aanmelden nieuwsbrief: mail NIEUWSBRIEF AAN naar info@zkkharlingen.nl
Voor afmelden nieuwsbrief mail NIEUWSBRIEF UIT naar info@zkkharlingen.nl