Nieuwsbrief - Augustus 2018

Delen van deze nieuwsbrief met andere geïnteresseerden wordt gewaardeerd!!

Stuur “Nieuwsbrief aan” naar info@zkkharlingen.nl en ontvang elke nieuwe uitgave direct in je mail

ZoKa 2018 Lelystad - Lemmer

Vrijdagmiddag 20 juli begon het spektakel. De Theo en Jenny kwamen de Sittard halen om ons bij de multifunctionele steiger, aan het begin van de Willemskade, af te leveren.
Na een hele tijd van voorbereidingen, inkopen van drinken en eten, aan boord nemen van kleine vaartuigen en natuurlijk het overhalen en in bedrijf stellen van stuurboord hoofdmotor, zouden we eindelijk op zomerkamp!

Dit jaar stonden Lelystad en Lemmer op het programma, als havens van het Nationaal Zomerkamp, samen met de andere korpsen van Zeekadetkorps Nederland. Ons vertrek na het inschepen werd iets verlaat door wat fine-tunen aan stuurboord motor, maar toch konden de trossen los en voeren we naar Kornwerderzand. Onderweg een sloepenrol om te zorgen dat iedereen wist wat er van hem of haar verwacht werd bij een noodgeval, waarna we een plekje zochten aan het remmingswerk voor de brug in Kornwerd, omdat er te weinig water stond om nog te schutten. Jammer, want de Noorderkroon van korps Urk lag bij Hindeloopen, met heerlijke zalm in het rookvat, ten anker op ons te wachten…
De volgende ochtend zijn we vroeg gestart om te schutten en koers te zetten naar Lelystad. Onderweg hebben we nog wat opgeruimd aan dek en schoongemaakt, met ieder half uur een andere kadet aan het roer om het sturen van de Sittard onder de knie te krijgen. In de Houtribsluizen sloot ons inmiddels varende zusje uit Lemmer, de Roermond aan. Direct na de sluizen bakboord uit om in de gastvrijheid van de Bataviahaven een mooie ligplaats voor de eerste dagen van het kamp te zoeken. Een mooi gezicht in de haven, de Sittard en Roermond gezusterlijk naast elkaar afgemeerd.
De eerste dagen stonden in het teken van zeilen, zwemmen en kennismaking met de kadetten van de andere korpsen. Voor het kader was er een receptie aan boord samen met genodigden die met het starten van een korps in Lelystad zijn. Deze oprichting komt steeds in een verder stadium dankzij het zomerkamp in Lelystad. Ook was er een taartenbakwedstrijd, de Kader Challenge op de Noorderkroon en het bezoek van Koning Neptunus voor onze ‘ongelikte kadetten’. 
Dinsdag 24 juli was het tijd om het hele theater te water naar Lemmer te verplaatsen. Gezien de enorm hoge temperaturen werd besloten om de trektocht met sloepen en vletten aan te passen, waardoor wij hebben gekozen om iedereen op de Sittard te houden zodat we elkaar net iets beter in de gaten konden houden met de warmte. Bij aankomst in Lemmer zijn we naast de Roermond gaan liggen en hebben we direct waar we maar konden schaduw aan dek gemaakt met de baktent en diverse zeilen. Respect voor de Logistieke Dienst die iedere dag in de warmte toch maar weer een heerlijke maaltijd op tafel wist te zetten!
In Lemmer ging het programma voor de jeugd verder, met meer zeilen, zwemmen, ’s avonds met de vlet naar het strand om lekker af te koelen, maar ook specifieke dienstvak programma’s. De TD mocht een lekke leiding repareren en een motor starten, maar ook de LD bleef niet gespaard: er stond een mysterie box klaar voor alle schepen… met daarin een levende kreeft! Opdracht: verzin en bereid een gerecht met deze geschaarde vriend. Niet onverdienstelijk: een overheerlijke salade verder wisten onze koks (want zo mag je ze noemen na het klaarmaken van een kreeft) de eerste plaats in de wacht te slepen!
Iedere avond was er een avond spel, gelukkig ook met veel water in het programma. Vrijdagochtend was er een veiligheidsactiviteit gepland met onder andere wat brandslangen, waardoor ook daar de warmte enigszins dragelijk was.
Vrijdagmiddag was het tijd om met het eind baksgewijs het kamp af te sluiten. En wat voor eindbaksgewijs! 1e plaats in de RS Quest, de Gouden Pollepel voor de LD en een hele mooie Blauwe Wimpel gaven aan dat wij een korps hebben om trots op te zijn! Na een paar jaar met een paar enorme klussen aan boord, een heleboel nieuwe kadetten en een kader wat flink van samenstelling is gewijzigd is dit resultaat iets wat zegt dat we samen iets bereikt hebben op en om de Sittard!
Na het baksgewijs hebben we een gezellige BBQ en bonte avond gehad, met leuke acts van de kadetten. Een kort nachtje slaap later was het tijd om het schip op te ruimen en vaarklaar te maken. Met hulp van de Shantyman en de KNRM van Lemmer hebben we de Sittard gedraaid in de haven en konden we richting het IJsselmeer vertrekken. Uitgezwaaid en getoeterd voeren we richting Hindeloopen waar we gezamenlijk de laatste avond door zouden brengen. Onderweg kregen we een paar flinke buien en kwam eindelijk de verkoeling aan boord, wat we toch wel erg prettig vonden.
Zondagochtend hebben we het anker gelicht en zijn we weer naar het Wad geschut om eind van de ochtend aan de Zuiderpiersteiger in Harlingen (ook leuk om de Willemskade eens van de andere kant te zien) af te meren en afscheid van elkaar te nemen. Wat een topweek, wat een bloedhitte, wat een gezelligheid, wat een leuke ploeg mensen aan boord van die ouwe boot en wat fijn dat we apetrots met een prachtig schip op eigen kracht op kamp konden!

Wouter Blom
Commandant
Zeekadetkorps Harlingen

Agenda 2018

29 Augustus t/m 1 September Visserijdagen Harlingen
8 September Open monumentendag
22 September Harlingen Ongeschut (Onder voorbehoud)
19 t/m 23 September Agrarische dagen Franeker
29 September Nationale Roeiwedstrijden in Heerhugowaard
?? Oktober Herdenking Zeelieden Terschelling
6 Oktober Sponsortocht (onder voorbehoud)
4,5 en 6 Oktober Op de terp Almenum - Under de toer
13 Oktober Kaderdag ZKK NL in Harlingen
27 Oktober Halloween (samen met ZKK Delfzijl)
17 November Intocht sinterklaas Harlingen
24 November Sinterklaas aan boord
8 December Zoutsloter Kerstmarkt Harlingen
22+23 December Kerstweekend

Onze sponsoren

Volg ons op FacebookVolg ons op YouTubeVolg ons op AIS Volg ons op Google+
 
 
Korpsdag Elke zaterdag van 13 tot 17 uur
Website www.zkkharlingen.nl
Email info@zkkharlingen.nl
Telefoon (tijdens korpsdag) +31 6 42 76 46 75
Korpsschip OS Sittard
Ligplaats Nieuwe Willemshaven
8862 AA, Harlingen
 
Voor aanmelden nieuwsbrief: mail NIEUWSBRIEF AAN naar info@zkkharlingen.nl
Voor afmelden nieuwsbrief mail NIEUWSBRIEF UIT naar info@zkkharlingen.nl