Nieuwsbrief - Mei 2019

Delen van deze nieuwsbrief met andere geïnteresseerden wordt gewaardeerd!!

Stuur “Nieuwsbrief aan” naar info@zkkharlingen.nl en ontvang elke nieuwe uitgave direct in je mail

Van de Commandant

Beste allemaal,

Hierbij ontvangt u weer een editie van onze nieuwsbrief. Het is alweer eind mei en ons seizoen is alweer op volle toeren. Het eerste varende weekend hebben we half april gehad, waarna we nu uitkijken naar het Zomerkamp. We zullen diverse buitenlandse havens aandoen in België en Engeland. Ondertussen wordt er aan boord hard gewerkt, de diverse ruimten worden van overbodig materiaal ontdaan en de werkplaats, die na veel werk bijna klaar is, wordt momenteel ingericht met de benodigde onderdelen die we bij ons willen hebben. Daarbij is de scheepstimmerman hard aan het werk om de boeg te repareren. De volledige stevenbalk wordt vervangen zodat we er weer vele jaren tegenaan kunnen. Figuurlijk uiteraard, niet letterlijk!

Naast al het werk aan het schip zijn we als Zeekadetkorps ook druk bezig. We hebben een leuke, grote ploeg kadetten, waar we iedere zaterdag een leuk programma mee draaien. Sinds 1 mei starten de korpsdagen om 10.30, zodat we een gevarieerde dag kunnen organiseren. We gaan het water op met de kleine vaartuigen, voeren onderhoud binnen en buiten het schip uit, draaien oefeningen om iedereen te trainen in het geval van calamiteiten, dat alles terwijl de Logistieke dienst tussen de middag voor een gevulde maag zorgt.

Zoals u begrijpt draait de club op volle toeren, hopelijk leest u de diverse verhalen met plezier!

Met vriendelijke groet,

Wouter Blom -  Commandant Zeekadetkorps Harlingen

Van het Bestuur

Beste lezers, ik wil u graag bijpraten over positieve ontwikkelingen binnen ons zeekadetkorps. Met ons korps gaat het uitstekend voor wat betreft het aantal nieuwe kadetten aan boord. Dat komt onder andere door goede leiding aan boord maar ook omdat we een jong begeleidingsteam van onderofficieren en officieren hebben. De sfeer is prima en kennelijk spreekt dat nieuwe jonge mensen aan.

Ook hebben we afgesproken binnen ons bestuur dat we ons korps en schip meer willen laten zien aan anderen. Die grijze boot in de Willemshaven in Harlingen is wel bekend maar wat gebeurd daar nu precies.
De laatste maanden hebben we onder andere een groot aantal leden van Rotary Harlingen en de damessoos aan boord gehad. We hebben hen onder andere verteld wat onze missie is n.l. : de jeugd de weg naar zee wijzen en dat we dat vooral op een plezierige wijze willen doen. Het moet leuk zijn aan boord maar wel met de nodige verantwoordelijkheid naar elkaar. Tevens leiden we de mensen aan boord rond. We weten van de betreffende bezoekers dat dit bezoek gewaardeerd is. Binnenkort zullen leden van serviceclub de LIONS ons bezoeken

Afgelopen week zijn aan boord van de Sittard de cheques van de clubkasactie van de RABO bank uitgereikt aan verschillende stichtingen en verenigingen. Een fraaie actie van de RABO bank om dat bij ons aan boord te organiseren. Wij hadden daarbij ook de gelegenheid ons korps en schip te presenteren.
Naast verenigingen en stichtingen rond te leiden is het ook mogelijk dat bedrijven de mogelijkheid hebben nader kennis te laten maken met schip en bemanning of wellicht te overwegen om een keer met medewerkers 1 dag of weekend te varen. Menu’s daarvoor zijn beschikbaar. Wat ons betreft zegt het voort.

Ik wil u tot slot nogmaals wijzen op onze nieuwe stichting “vrienden van de Sittard”. Voor minimaal 35,- per jaar bent u lid. U helpt ons uitstekend want het in de vaart houden van onze trots ms Sittard is kostbaar. Geeft u op bij onze secretaris Klaas Norg onder secretaris@zkkharlingen.nl . Eens per jaar zullen we met sponsoren en vrienden gaan varen.
Groet en tot een volgende keer
 
Meindert Lodewijks - Voorzitter Zeekadetkorps Harlingen

Saffiertje's Wereld - Bij de Zeekadetten!

Van waterscout naar directeur van een Tallship

Christophe Meijer van de Wylde Swan vertelt hoe het je kan vergaan als je bij de zeekadetten zit. En hij heeft een mooie aanbieding voor ons.

“Het is 03:45 in de ochtend als ik op de navigatiebrug van Tallship Wylde Swan sta. Het schip heeft alle zeilen gehesen en is op volle zee. De zon is nog lang niet op. Toch is er een eerste streep schemering te zien aan de oostelijke hemel. Ik neem de wacht over en zie op de kaart dat we aardig opschieten op onze zeilreis van Noorwegen naar Schotland. De afgaande wacht wenst mijn ploeg een goede wacht en we zeilen door.

Terwijl we beginnen met een rondje zeiltrim werk ik het logboek bij en mijmer met een kop koffie over hoe ik hier terecht ben gekomen.

Op mijn achtste jaar stuurden mijn ouders mij naar een vrij elitaire zeilschool aan de Kaag. Het zeilen vond ik meteen prachtig maar het elitaire gedoe zorgde ervoor dat het bij één keer bleef. Mijn moeder had dat goed in de gaten en schreef me in voor de zeeverkenners die er vlak bij zaten. Een schot in de roos. De combinatie van het zelf klussen aan de lelyvlet, het zeilen maar ook het avontuur van het water grepen me. Met al mijn kampeerspullen naar een onbewoond eiland varen om daar te overnachten bij een kampvuur was een droom die uitkwam.

Daardoor ben ik altijd blijven varen en zeilen voor mijn beroep. Van de zeeverkenners naar de jachten. Toen met de jachten op de Noordzee, de middellandse zee en naar de Cariben om vervolgens op Tallship Swan fan Makkum aan te monsteren. Via 6 jaar bij de Koninklijk Marine als officier belandde ik op Nederlands trots: de Clipper Stad Amsterdam. En nu ben ik alweer een tijdje de directeur van de Wylde Swan.

De Wylde Swan kan de hele wereld over varen. Van november t/m mei varen we elk jaar een rondje Noord-Atlantische oceaan met 4 HAVO en 4/5 VWO scholieren die school op zee hebben. Dat is een geweldig programma waarbij ik ook steeds weer zie wat een impact een tijd aan boord van een zeilschip op iemand kan hebben. De leerlingen gaan lichamelijk en geestelijk veel sterker van boord. In de zomer doen we mee met de Tallshipsraces en varen we expedities in Schotland en Noorwegen.

Vanwege mijn eigen achtergrond draag ik de zeekadetten een warm hart toe. Ik zou jullie leden daarom het volgende willen aanbieden.

Als jullie alleen of bijvoorbeeld met je ouders in 2019 of 2020 met ons meewillen, wil ik jullie graag 15% korting aanbieden op onze zomer reizen. Als jullie meewillen met ons schoolprogramma kan Stichting Masterskip Wylde Swan jullie eerste sponsor zijn met een bedrag van 250 euro.

Ook ervaren we aan boord dat matrozen met een zeekadetten / scouting achtergrond heel goed op hun plek zijn bij de Wylde Swan. Dus als je nog eens een langere tijd niets te doen hebt, moet je maar een mailtje sturen!

Ik hoop dat we jullie aan boord terug zien en wie weet worden jullie ook zó gegrepen door het zeeleven dat je er je beroep van gaat maken.

Christophe Meijer - Directeur Wylde Swan

Wordt vriend van de Sittard

In december 2017 is de Stichting Beheer Sittard opgericht. Het doel van de stichting is om de voormalige mijnenveger de HR. Ms.Sittard in goede conditie in de vaart te houden voor de komende generaties. Om dit doel te kunnen realiseren doet de stichting een beroep op u om u als Vriend van de Sittard aan te melden en een jaarlijkse financiële bijdrage van minimaal € 35 te doneren aan de stichting. Door de Vrienden van de Sittard is het mogelijk om de authentieke mijnenveger met een gezond financieel beheer te onderhouden
Als Vriend van de Sittard wordt u regelmatig digitaal over het wel en wee van de Sittard geïnformeerd via het Zeekadetkorps Harlingen. Tevens wordt u ieder jaar uitgenodigd voor een vaartocht a/b van de Sittard. Mocht u daarnaast als Vriend van de stichting gebruik willen maken van de Sittard dan is dit in goed overleg bespreekbaar.

Voor info en aanmelding als Vriend van de Sittard:
secretaris@zkkharlingen.nl / tel.06-53793380
voorzitter@zkkharlingen.nl / tel. 06-46285613

www.zkkharlingen.nl/vriendvandesittard/

Schaatsweekend / opendag Maritieme Academie Harlingen

Vrijdag 9 februari begon ons weekend om 19 uur met inschepen om vervolgens half 8 te vertrekken naar Leeuwarden om gezellig met z’n allen te gaan schaatsen. Dit deden we in de Elfstedenhal. Nadat iedereen zijn schaatsen aanhad konden we los. Iedereen ging het schaatsen goed af en al gauw zag je de Zeekadetten overal doorheen racen. Na een tijdje schaatsen kwamen we weer bij mekaar voor een rondleiding door de Elfstedenhal. Hier zijn we bij de ijshockeybaan geweest en de ruimtes waar de apparatuur staat om het ijs ook koud te houden ( wel zo makkelijk). Na de rondleiding stapten we in de auto terug naar de Sittard om na een hapje en een drankje de avond gezellig af te sluiten.
De volgende dag stonden we op de jaarlijkse opendag van de Maritieme Academie Harlingen. Terwijl een groepje kadetten op de school knopen stond te leren aan kinderen die kwamen kijken op de opendag waren de andere kadetten aan het rondkijken op de school. En ook hier zagen we weer veel zeekadetten die bij bedrijven langs gingen voor posters en andere leuke dingen. Ook hielpen we op school op de binnenvaart simulator van de Maritieme Academie. En hier kwamen we er al achter dat veel kadetten het varen al goed in de vingers hebben. Na het opruimen van de touwtjes en PR materiaal zijn we terug gegaan naar de Sittard om het gezellige en leuke weekend af te sluiten. We kijken terug op een geslaagd weekend!

Roel Pont - Onderofficier Zeekadetkorps Harlingen

NLDoet - 16 maart 

Op 16 maart deed Zeekadetkorps Harlingen mee met het nationale NL-doet van het Oranje Fonds. Om 11 uur ’s ochtends heette we alle vrijwilligers welkom aan boord in het Caf met een bakje koffie en thee. Na het welkomstwoord van Eerste Officier De Haan, werden de vrijwilligers ingedeeld voor verscheidene klussen die we gepland hadden. In verband met het slechte weer op die dag, konden helaas veel klussen aan dek niet gedaan worden. Gelukkig hadden we binnen in de accommodatie en in de generatorkamer ook genoeg klusjes.
In onze container hadden we ruimte gemaakt voor de twee masten van de beenhakkervletten om volledig kaal geschuurd te worden. HP scheepsreparatie en onderhoud was er met een busje vol gereedschap om de bandremmen te repareren van de veeglier, ze hebben later ook de tandwielolie vervangen van de buitenboord motor van onze MOB-boot.
In de accommodatie werden de officiershutten grondig aangepakt. Hier werd het onderdeks kaal geschraapt, geschuurd en voorzien van een frisse laag verf.

Om half één ’s middags had de logistieke dienst een heerlijke groentesoep en broodjes kroket klaargemaakt voor alle vrijwilligers en korpsleden. Toen iedereen was uitgegeten gingen de klussen weer verder.
In de ochtend was men al druk bezig in de generatorkamer verscheidene dingen te schuren, om na de middag lunch te verven. Op het eind van de middag zat hier ook een frisse laag verf op en het resultaat mocht er wezen. Beneden zag het er meteen een stuk lichter en schoner uit.
Tegen het einde van de dag werden de laatste dingen afgerond. Om vijf uur verzamelden we weer met zijn allen in het Caf. Hier werden alle vrijwilligers bedankt voor hun inzet. De dag werd afgesloten met wat hapjes en drankjes.
We hopen dat het volgend jaar net zo succes was als dit jaar en dan hopelijk wat beter weer is.

Koen Pasveer - Officier TD Zeekadetkorps Harlingen

Museumweekend Kornwerderzand - 12 t/m 14 april

Het weekend van 12 t/m14 april stond in het teken van onze eerste varende fast cruise weekend. Een goede graadmeter en voorbereiding voor het zomerkamp. Dit ook omdat een grote groep kadetten voor het eerst met de Sittard gingen varen. Na het inschepen ging op vrijdag om 15.30 de trossen los. Mede door Sleepdienst Tuinman verliep dit vlekkeloos en waren we onderweg naar Kornwerderzand. Het korps was met de Sittard uitgenodigd door het kazemattenmuseum om deel te nemen aan het museum weekend. Eenmaal onderweg is er een verlaatrol (het schip verlaten in geval van nood) oefening gehouden, waarbij uitleg werd gegeven over het gebruik van reddingsvlotten en zwemvesten. Na een goed uur varen hadden we de brug bij Kornwerderzand gepasseerd en werd er afgemeerd op de palen nabij het museum. De voorzitter van het museum hete ons welkom waarnaar we gezamenlijk genoten hebben van een goede pot hutspot die ons gesponsord is door judovereniging Koka uit Sexbierum.  Na een gezellig avondspel nabij een van de bunkers van het museum, georganiseerd door de onderofficieren werd er nog instructie gegeven aan de kadetten die wacht hadden. En toen was alweer de eerste dag om.
 
De zaterdag stond in het teken van open schip, en het bezoeken van het kazemattenmuseum. Na een ontbijt met gebakken eieren werd het hele schip van voor en achter geboend. Het pavoiseer plan werd gehesen en de dag kon beginnen. Vanwege de verwachte drukte werd er een wachtschema gemaakt, om het verkeerd op de loopplank goed te kunnen begeleiden. Helaas bleef de drukte in de ochtend wat uit, dit vanwege het koude weer op de zaterdag. Kadetten die geen wacht hadden en dus vrijaf waren veelal in het museum te vinden. Struinen door de bunkers, het lezen van de verhalen en het bezichtigen van voorwerpen uit de tweede wereldoorlog had op de jeugd veel indruk.
Ter afsluiting van de eerste dag van het museum weekend werd ons een Chinese maaltijd aangeboden door het Kazemattenmuseum. Ik kan wel zeggen ook dit ging smaakte net zoals de hutspot goed. Sommige kadetten kwamen wel voor een vierde bordje. Na de afwas was het plan om levend stratego te gaan doen op het terrein van het museum tussen de bunkers. Hier is helaas van afgezien vanwege de kou en de regen die avond.
De zondag was voor een deel een herhaling van de dag ervoor. In plaats van eieren waren er lekkere warme broodjes. Na het schoonschippen was het weer tijd voor open schip. Zoals de ochtend ervoor kwam ons contactpersoon van het museum vragen hoe het ging en of we nog iets nodig hadden. Tevens kwam hij vragen of er nog mensen ziek waren geweest van de Chinese maaltijd omdat een hoop vrijwilligers van het museum de halve nacht op de wc hadden door gebracht. Gelukkig was dit bij ons niet het geval, dit bewijst maar weer hoe sterk een maag van een zeekadet kan zijn ;-p Op zondag was het weer stukken beter dit zagen we ook meteen terug in het aantal bezoekers. De wacht bij de loopplank was dan ook geen overbodige luxe. Om 15.00 sloten wij het schip voor bezoekers en werden de motoren gestart en alles klaar gemaakt voor de reis naar huis. Na een mooie tocht terug werd om 17.30 het weekend in Harlingen afgesloten. Het was een zeer geslaagd weekend waardoor er positief uitgekeken kan worden naar het komende zomerkamp. Nogmaals dank aan Sleepdienst Tuinman, Het Kazemattenmuseum en Judovereniging Koka voor alle hulp en sponsoring.
 
Richard de Haan - Eerste Officier Zeekadetkorps Harlingen

Bevorderingsmiddag - 6 mei 2019

Op zaterdag 6 mei was onze jaarlijkse bevorderingsmiddag. Een hoop kadetten hebben in de wintermaanden zijn of haar opleiding afgerond en konden bevorderd worden of hebben een van de vele brevetten behaald. Ook maken wij van deze middag gebruik om de ouders in te lichten over het komend vaarseizoen en de huidige stand van zaken. Over beide konden wij zeer positief zijn. Zowel geplande vaartochten als de groei van het korps zitten in de lift. 
Met name de groei van het korps is iets waar wij als korpsleiding zeer trots op zijn. Inmiddels zitten wij tegen de 30 jeugdleden aan. Tel daar alle vrijwilligers bij op dan komen wij ruim boven de 60 leden. Maar vrijwilligers zijn er nooit genoeg, met name in het onderhoud kunnen wij nog diverse handjes gebruiken.

Maar goed, terugkomend op de bevorderingsmiddag hierbij de lijst met bevorderingen:
Zeekadet 3        
Douwe Ynze Krijgsman
Hagar Boerman
Jesse Stoker
Dylan Annema
Safiyah Ferwerda
Maurits van den Berg
        
Theorie Sloepgast 2        
Adiran Plantenga
Bram Boonstra
Sista Winter
Dennis Boeijen
Ilse van der Ploeg
Joris Poelstra
Jaymie Backer Dirks
Maurits van den Berg
        
Zeekadet 2        
Arjen van der Ploeg
Jort Paul
        
Hofmeester 2        
Ray Alkema
        
Machinist 2        
Jelle van der Ploeg
Dyani Heimans
        
Theorie Sloepgast 1        
Karsten Venninga
Marije Pont
        
Zeekadet 1        
Luc-Pieter Terpstra
Dyani Heimans
Jelle van der Ploeg
Sjoukje Jenema
Gerrit Mulder
Ray Alkema 
Marije Pont
        
Bootsman        
lse van der Ploeg
Johan Olivier
        
Schipper        
Jeroen Pietersen
        
Opperschipper / Chef der Equipage        
Stefan Roorda

Richard de Haan - Eerste Officier Zeekadetkorps Harlingen

Dodenherdenking - 4 Mei Harlingen en Kornwerderzand 

Op 4 Mei heeft het Zeekadetkorps Harlingen weer een mooie bijdrage kunnen leveren aan de herdenking bij het Zeeliedenmonument in Harlingen en in Kornwerderzand bij het Kazemattenmuseum. 

Aanpassing laagspannings installatie 

Mijn naam is Eddie Kuipers, Zeekadet Officier op de Sittard. Toen ik in 2016 ben gevraagd om te helpen met de elektrische installatie op het schip kwamen we tot de conclusie dat de “wisselstroom” installatie die destijds door de marine is aangelegd ontoereikend en onveilig is voor de huidige standaard. Zeker als je met kinderen aan boord werkt. We vonden na enkele mankementen en een duidelijke reden om het in zijn geheel te vervangen.  

Tijdens de film opnames in Duinkerken was het idee om een schakel paneel te realiseren uitgewerkt. En zijn we begonnen met sloopwerkzaamheden van het oude “demagnetisatie paneel” om plaats te maken voor het nieuwe wisselstroom paneel. 

Zo hebben we de nieuwe installatie gebouwd naast het bestaande gelijkspanning wat in de jaren 50 is aangelegd. En heb ik geprobeerd om de bediening modern maar in de zelfde stijl te ontwerpen. 

Het mooiste aan dit nieuwe paneel is dat zelfs de kleinste Zeekadet deze kan bedienen en de functionaliteit kan begrijpen. Het is ruim gedimensioneerd en zal ook in de toekomst met een grotere capaciteit toereikend zijn. 
Het voornaamste is dat we hiermee een installatie hebben aangelegd die veilig in gebruik is. 

Voor dit paneel hadden we veel onderdelen nodig. Hierbij hebben we enorm veel steun gehad van bedrijven. Koopmans en Zwart heeft hun kennis en kunde met ons gedeeld en ons in vele materialen voorzien. Ook heeft Tjerk Bekius bemiddeld met Cable Partners. Een mooi en functioneel schakelpaneel is zinloos zonder kabel. En we hebben ondervonden dat kabel in het schip verdwijnt alsof het niets is.  

Omdat een goed verlichte machinekamer zorgt voor een comfortabele werkplek hebben we op de nieuw aangelegde wisselspanning nieuwe verlichting geplaatst. Onze oud hoofd TD Jan Gol heeft voor ons bemiddeld bij Unique Verlichting en daarbij hebben we de oude gloeilamp vervangen door moderne LED TL verlichting. Hiermee werken we ook mee aan een klein beetje duurzaamheid. Maar is voornamelijk onze werkplaats goed verlicht. 

Zonder de hulp van Esco Zout, Piet Brouwer, Koopmans en Zwart, Unique Verlichting en Cable Partners hadden we dit project nooit kunnen afronden. Waarvoor veel dank.

Eddie Kuipers - Officier TD Zeekadetkorps Harlingen

Agenda 2019

De planning is uiteraard onder voorbehoud.
 
22 Juni Landelijke RS Quest Wedstrijd
? Juni Vrienden van de Sittard vaartocht
19 - 27 Juli Zoka
3+10+17 Augustus zomerstop
28 t/m 31 Augustus Visserijdagen Harlingen
28 September Harlingen Ongeschut
28 September Oudersponsortocht + sponsortocht
26 Oktober Herdenking Zeelieden Terschelling
26 Oktober Thema feest
16 November Intocht sinterklaas
23 November Sinterklaas aan boord
14 December Zoutsloter Kerstmarkt Harlingen
21 December Kerstweekend

Onze sponsoren

Zo, vlet nummer 1 ligt weer klaar voor een mooi seizoen!
Helemaal klaar voor het seizoen! Binnenkort te water
De eerste keer pikheet ‘ten anker’ van dit seizoen!
Zo, na alle paaseitjes op het hele schip gevonden te hebben hadden we twee winnaars! Gefeliciteerd met jullie paashaas! (Inmiddels op...)
Van harte Hans en Gert-Jan!
Korpsdag is AAN! We zijn lekker bezig met schuren, lakken, dekschrobben, veiligheidsmiddelen controleren EN pannenkoeken bakken!
Vandaag een productieve, zonnige dag! Een aantal van de kadetten heeft ook zijn of haar eerste les dekreparatie gehad
Volg ons op AIS
 
 
Korpsdag Elke zaterdag van 13 tot 17 uur
Website www.zkkharlingen.nl
Email info@zkkharlingen.nl
Telefoon (tijdens korpsdag) +31 6 42 76 46 75
Korpsschip OS Sittard
Ligplaats Nieuwe Willemshaven
8862 AA, Harlingen
 
Voor aanmelden nieuwsbrief: mail NIEUWSBRIEF AAN naar info@zkkharlingen.nl
Voor afmelden nieuwsbrief mail NIEUWSBRIEF UIT naar info@zkkharlingen.nl