Nieuwsbrief - December 2019

Delen van deze nieuwsbrief met andere geïnteresseerden wordt gewaardeerd!!

Stuur “Nieuwsbrief aan” naar info@zkkharlingen.nl en ontvang elke nieuwe uitgave direct in je mail

Facebook
Website
SponsorKliks

Van de voorzitter

Beste lezers, ik wil u graag bijpraten over positieve ontwikkelingen binnen ons zeekadetkorps maar eerst wil ik graag naar de doelstelling van ons korps :
“de jeugd de weg naar zee te wijzen”!
Zeekadetkorps Nederland, 20 korpsen waaronder Harlingen, spreekt uit : “het Zeekadetkorps Nederland wil de belangstelling bij de jeugd voor Nederland als maritiem land vergroten en hen wijzen op de mogelijkheden die er daarbij voor hun verdere ontwikkeling zijn”.
Het gaat goed met ons korps, we hebben een maximaal aantal jonge mensen aan boord. Een 30 tal kadetten die we hopelijk een mooie tijd bieden en hen helpen om goeie keuzes te maken. We weten dat een groot aantal kiest voor de binnenvaart of zeevaart.

Het gaat ook prima met ons korpsschip de “Hr. Ms. Sittard”. Zoals jullie weten is ons schip weer in goede staat alhoewel er altijd onderdelen zijn die kapot gaan zoals onlangs de “tweety” en de kachel. Dat wordt wel weer opgelost maar de kosten om dit schip in de vaart te houden zijn groot. Voor het kachelproject hebben zich onlangs een paar sponsors gemeld waaronder JR Shipping, Rabobank NW Friesland en de Heeren van Harlingen. Fantastisch! Meer sponsoren kunnen zich melden bij onze nieuwe stichting “Stichting Beheer Sittard”.

Om de “jeugd de weg naar zee te wijzen” en ons korpsschip in de vaart te houden is heel veel inzet nodig!! Ik wil alle, ongeveer 70 vrijwilligers, waaronder de jeugd zelf, poolers, officieren, onderofficieren, korpsleiding, bestuur, andere vrijwilligers en onze sponsors ongelooflijk dank zeggen voor hun hulp.
Zojuist sprak ik al over een nieuwe stichting. Sinds 2019 hebben we 2 stichtingen. 1. Stichting Zeekadetkorps Harlingen en 2. Stichting Beheer Sittard. Sinds een paar maanden zijn er 3 nieuwe bestuursleden benoemd in de nieuwe Stichting Beheer Sittard. Dat zijn Jesse Smaal, Jan Bauke Buwalda en Marijn Perdon. Hartsikke mooi dat deze mannen vanuit hun eigen achtergrond toetreden en zich willen inzetten om ons fraaie schip in de vaart te houden. Daar is deze stichting voor! Jesse zal zich zelf en de anderen nieuwe mensen nader aan u voorstellen.
De beide besturen zien er nu als volgt uit, Stichting Beheer Sittard : Jesse Smaal voorzitter, Klaas Norg secretaris, Christa Koornstra penningmeester, Marijn Perdon, Jan Bauke Buwalda, Hermanus Wever en Gert Jan Klein zijn algemeen bestuurslid. Stichting Zeekadetkorps Harlingen : Meindert Lodewijks voorzitter, Klaas Norg secretaris, Christa Koornstra penningmeester, Hermanus Wever en Gert Jan Klein algemeen bestuurslid.

Nog een paar andere zaken :
Naast verenigingen en stichtingen rond te leiden is het ook mogelijk dat bedrijven de mogelijkheid hebben nader kennis te laten maken met schip en bemanning of wellicht te overwegen om een keer met medewerkers 1 dag of weekend te varen. Menu’s daarvoor zijn beschikbaar. Wat ons betreft, zegt het voort.
Ik wil u tot slot nogmaals wijzen op onze stichting “vrienden van de Sittard”. Voor minimaal 35,- per jaar bent u lid. U helpt ons uitstekend want het in de vaart houden van onze trots Hr. Ms.  Sittard is kostbaar. Geeft u op bij onze secretaris Klaas Norg onder secretaris@zkkharlingen.nl . Eens per jaar zullen we met sponsoren en vrienden gaan varen.
Groet en tot een volgende keer
 
Meindert Lodewijks
Voorzitter Zeekadetkorps Harlingen

Van de commandant

Bij deze ontvangen jullie alweer de laatste nieuwsbrief van 2019. Het is Kerstmis, we kijken terug op een mooi jaar met het Korps. Diverse leuke evenementen en weekenden aan boord van de Sittard hebben we samen beleefd!

De jaarlijkse reis naar Kornwerderzand, Koningsdag in de Engelse tuin, de Visserijdagen, waar we ons gepresenteerd hebben als uiteraard de leukste maritieme jeugdvereniging van Harlingen en omstreken. Daarnaast hele leuke weekenden zoals het schaatsen, Halloween en dit jaar voor het eerst de trektocht met de kleine vaartuigen naar Alde Leie! 

Waarschijnlijk voor de meesten van ons, is het Zomerkamp wel de kroon op 2019 geworden. Wat een reis, wat heeft het schip zich goed gehouden en wat hebben we als bemanning genoten. 
Als Korpsleiding kijken we alvast vooruit op 2020, waar we vooralsnog iets meer varende activiteiten in de planning hebben en ook het Zomerkamp in Den Helder is al genoemd in de communicatie. Hierover spoedig meer.
Voor nu, prettige feestdagen en een goede vaart in het nieuwe jaar!

Wouter Blom
Commandant Zeekadetkorps Harlingen 

Even voorstellen

Mijn naam is Jan Bauke Buwalda, ik woon in Dronrijp en ben getrouwd met Tsjikke. Wij hebben een samengesteld gezin met 6 kinderen, die op 1 na allemaal de deur uit zijn. We hebben inmiddels vier kleinkinderen, de vijfde is op komst.
Ik ben eigenaar van Ganzinga Schilderwerken Dronrijp, een bedrijf met 12 werknemers.
Ik ben op 22 juni 1963 geboren in Sneek, en opgegroeid in Franeker. Na de MAVO heb ik de middelbare baggeropleiding in Delfzijl afgerond. Daarna mijn dienstplicht vervuld bij de Genie (pontonier).  Na mijn dienstplicht, in 1985, kon ik geen werk vinden in de baggerwereld en ben tijdelijk, tenminste dat was de bedoeling, als handlanger in het schildersvak beland. Uiteindelijk ben ik hier blijven hangen, heb mijn vakdiploma’s en mijn ondernemersdiploma gehaald en in 1995 heb ik het bedrijf overgenomen, samen met een compagnon.

Toen Klaas mij vroeg of ik in het stichtingsbestuur van het ZKK wilde plaatsnemen, kwam het maritieme gevoel weer boven en heb ik van harte toegestemd. Ik ga mijn best doen om, mede met de andere bestuursleden, de belangen van het ZKK en de Sittard zo goed mogelijk te behartigen.
Met hartelijke groeten,

Jan Bauke Buwalda.
Bestuur Stichting Beheer Sittard 

Skjin Wetter - 12 Oktober 2019

Het was ‘s ochtends vroeg verzamelen bij de Sittard. Nadat het programma uitgelegd was gingen we op pad. Één groepje ging met de vlet en dregankers op pad, de rest ging te voet richting de verzamelplaats van die dag Trebol. Eenmaal aangekomen was er een welkomstpraatje en kon de dag beginnen. 

Groep 1 ging met de vlet op pad, groep 2 ging te voet de omgeving schoonmaken en groep 3 bleef bij Trebol om het verzamelde afval te wegen, zodat er aan het eind van de dag bekend gemaakt kon worden hoeveel afval er opgehaald was. 

Tegen het middageten aan was er al rond de 500kg aan afval opgehaald, een mooie tussenstand om te genieten van de heerlijke lunch die klaar stond voor ons.

Na de lunch werden de groepen gerouleerd. Groep 1 ging nu wegen, groep 2 ging met de vlet en groep 3 ging de omgeving schoon maken. Bij het wegen stond een tent met een kunstenares die al het verzamelde plastic hergebruikte en er nieuwe dingen van maakte, zoals een parasol en sjaal. 
De bijzonderste dingen die gevonden zijn:
- 10 fietsen
- Een afvalcontainer
- Een anker 
- 3 verkeersborden 

Aan het eind van de dag presenteerde Piet Paulusma hoeveel afval er opgehaald was en welke stad/dorp in Friesland het meeste afval opgehaald had. Harlingen had 1500kg aan afval opgehaald en was de stad die het meeste had verzameld.

Toen de dag voorbij was hebben we alle spullen opgeruimd, zijn we terug gegaan naar de Sittard waar we eindbakagewijs hadden en iedereen met een voldaan gevoel naar huis kon gaan. 

Een nuttige en geslaagde dag! 

Fenke Veninga 
Onderofficier Zeekadetkorps Harlingen

Halloween 26 oktober 2019

Op vrijdag 25 Oktober was het weer tijd voor een themafeest aan boord  van de Sittard, dit jaar is er gekozen voor het thema ‘’ halloween ‘’.
Vrijdagavond om 19:00 konden alle kadetten inschepen aan boord. Toen ze aan boord kwamen troffen ze een volledig in halloween stijl versierde (wale)gang aan, een filmpje hiervan is te vinden op onze facebook pagina.
 
Rond een uur of 20:00 waren alle kadetten, verkleed in hun beste halloween kostuum. Eenmaal verzameld in het caf was het de hoogste tijd om er een leuke / griezellige avond van te maken.
Omdat het weer niet helemaal mee zat hadden we voor activiteiten binnen gekozen.
We zijn begonnen met elkaar te gaan mummificeren, met jawel heeeeeeeeel veel wc papier.
Er werd gestreden in tweetallen, de een werd mummie en de andere moest zo snel mogelijk de mummie inwikkelen. De kadetten moesten dit zo zorgvuldig mogelijk doen, je mocht namelijk geen stukje huid of keding meer zien. Daarnaast moest het inwikkelen wel zo snel mogelijk om te kunnen winnen.

Na het mummificeren was het caf helemaal bedolven met wc papier dit hebben we eerst opgeruimd zodat het caf weer netjes was. Nu konden we allemaal een plaatsje vinden om met z’n allen een film te gaan kijken. Rond middernacht was deze film afgelopen. Tijd om lekker ons bedje op te zoeken zodat we weer fris en fruitig aan de korpsdag konden beginnen.
 
Tijdens de activiteiten en de film werden er heerlijke / griezellige hapjes verzorgd door de LD. De volgende ochtend nog voordat de kadetten wakker werden gemaakt stonden de onderofficieren alweer fanatiek eieren te bakken voor het ontbijt, daarnaast werden de tafels gedekt.
 
Nu was het tijd om de kadetten te wekken, dan roepen we in elk slaapverblijf ‘’overal’’ betekenis: (ochtendappel / kom je bed uit).
Na een stevig ontbijt is het normaal dat we met z’n allen nog even een stukje gaan schoonschippen, voordat we de dag beginnen. Iedereen krijgt dan een kleine taak toegewezen en met zn allen heb je dan snel het hele schip schoon, zo kunnen we met een frisse boot de korpsdag beginnen.
 
Na de korpsdag  was het weer tijd om naar huis te gaan.
Uit de positieve reacties van de kadetten kunnen we zeggen dat we een  geslaagd weekend hebben gehad!

Akke van Nimwegen
Onderofficier Zeekadetkorps Harlingen

Promofilm Zeekadetkorps Harlingen 

Intocht Sinterklaas - 16 November 2019

Op 16-11 was het weer zover, de Sint en zijn pieten kwamen weer aan in de haven van Harlingen. Zoals elk jaar gaan wij als Zeekadettenkorps naar de intocht toe om de Sint op te wachten en te groeten langs de gangway. De korpsdag startte rond 1 uur, zoals altijd hadden we eerst baksgewijs om vervolgens onze daagsblauw aan te trekken. Toen iedereen zijn daagsblauw aan had zijn we gaan opstellen en zijn we richting de Sint gemarcheerd. Toen we op plek van bestemming waren duurde het nog een tijdje voordat de Sint kwam. Toen de Sint aankwam zijn we ons gaan opstellen langs de gangway en hebben we de Sint en zijn pieten begroet. Toen we dat gedaan hadden gingen we terug richting de Sittard om vervolgens ons weer om te kleden en verder te gaan met onze werkzaamheden.

Al met al een leuke korpsdag gehad waarbij de Sint een leuke middag heeft gehad in de stad van Harlingen.

Ilse van der ploeg
Onderofficier Zeekadetkorps Harlingen 

Kader Bowlen - 19 Oktober 2019

Het Zeekadetkorps Harlingen draait niet alleen om de Kadetten maar ook om de vrijwilligers die veel vrije tijd steken in het korps. Als dank voor ieder zijn bijdrage dit jaar zijn we als groep gaan bowlen in Franeker. We hadden maar liefst 4 bowlingbanen tot onze beschikking, dat was maar goed ook want de opkomst was hoog. In het welkomstwoord  van onze eerste officier werd gemeld dat er een wisselbeker voor het bowlen in de omloop is. Deze had 18 jaar (!) bij iemand op de schoorsteenmantel gestaan. Nodig tijd dus om weer eens te gaan bowlen.
 
Na een kleine warming up gingen we lekker los. De ene spare of strike na de andere. Ook de goot werd goed gebruikt. Tijdens het bowlen kon er genoten worden van lekkere bitter garnituur met wat drinken.
 
Halverwege de avond stak Akke met haar gemiddelde aantal punten per worp al ver boven de anderen uit. Zij is uiteindelijk ook met de beker naar huis gegaan. Akke gefeliciteerd!
 
Het was een leuke en gezellige avond voor alle vrijwilligers.
 
Jurjen v Hout
Officier Zeekadetkorps Harlingen

Sinterklaas aan boord - 23 November 2019

Eind november een vaarweekend plannen blijft altijd een risico. Is het niet qua weersomstandigheden, dan blijft het altijd de vraag of alle technische installaties blijven werken. De afgelopen jaren is er heel veel tijd, geld en energie in die systemen gestoken, maar ondanks alles leek het spannend te worden of de kachel ons warm zou houden. De laatste dagen voor het weekend zijn er lange avonden gesleuteld en de kachel leek het keurig te doen.
De weergoden leken ons niet ongunstig gestemd waardoor we door we het schip met hulp van Sleepdienst Tuinman op vrijdag alvast klaar hadden gelegd aan de Zuiderpiersteiger, om op zaterdag naar Terschelling te kunnen vertrekken. In een warm schip kon vrijdagavond ingescheept worden en hebben we het gezellig gemaakt plus wat laatste voorbereidingen gedaan. We hadden een mooie plek aan de steiger naast het dorp geregeld op Terschelling en het weerbericht werd gedurende de avond steeds beter.

Helaas mocht het niet zo zijn. Ondanks nachtelijke pogingen van de machinisten om de kachel aan de praat te houden stortte deze uit het leven zodat het erg snel afkoelde in het schip. Zonder kachel vonden we het niet verantwoord om een weekend weg te gaan, immers, je wil wel terug kunnen komen aan boord van een warm schip wanneer we activiteiten op Terschelling zouden hebben. Heel jammer, ondanks alle moeite hebben we alle ouders moeten bellen om de kadetten op te halen na het ontbijt, waarvoor we met de laatste stuiptrekkingen van de kachel toch wat warme lucht in het schip konden blazen.
Tot onze grote verrassing kwam er toch nog wat decemberwarmte langs tijdens het ontbijt: opeens werd er aan de deur van het Caf geklopt, na twee zwarte pieten deed Sinterklaas daar zijn entree! Geweldig dat de goedheiligman in zijn drukke schema een gaatje vond om over de pier helemaal naar de Sittard te komen, om enkele cadeaus uit te delen en te reflecteren op enkele meer en minder hilarische acties van afgelopen jaar. 
Maandag ochtend is de Sittard door de Theo en Jenny weer op haar plekje gelegd voor de winter. Het weekend Terschelling houden we tegoed, as we speak wordt er met nieuwe componenten aan de kachel gewerkt om zo het winterseizoen beter door te kunnen brengen aan boord. 
Alle vrijwilligers en kadetten bedankt dat jullie ondanks deze tegenvaller, er toch een gezellige overnachting aan boord van hebben gemaakt!

Met vriendelijke groet,

Wouter Blom
Commandant Zeekadetkorps Harlingen

Kerstweekend met kerstdiner - 21+22 December 2019

Wij begonnen het weekend met zwemmen in Leeuwarden. Toen we daar aankwamen moesten we natuurlijk omkleden maar ja, ik was een beetje dom en had geen geld mee genomen voor een kluisje. Dus toen moest ik maar met iemand anders een kluisje delen. Toen we in het zwembad kwamen  waren er al golven het is namelijk een golf zwembad. Dat duurde maar iets van 2 of 3 minuten maar het was wel leuk. Even later ging ik met een paar anderen eten bestellen, maar het nummer bord deed heel gek en gaf alleen het nummer 89 aan. Daarna gingen we weer terug in het zwembad even zwemmen.  Later op de middag kwamen we  erachter dat er ook een springplank was. Nadat we die ook hebben getest zijn we weer naar het normale bad terug gegaan. Op het einde van de middag zijn we weer terug naar boord gegaan voor het kerstdiner.  

Voordat we aan tafel konden moesten we ons eerst omkleden in daagsblauw. Alle rangen zaten door elkaar heen in de verschillende verblijven. Ik mocht in het gouden bal zitten, het eten was lekker. Toen het kerst diner voorbij was moesten we omkleden naar normale kleding voor de rest van de avond, daarna moesten we op bed. Ik had gelukkig geen wacht, de volgende ochtend even ontbijten daarna zijn we weer naar huis gegaan.

Jelle vd Ploeg
Zeekadet Zeekadetkorps Harlingen

Het Zeekadetkorps Harlingen sponsoren zonder geld te geven?
...dat kan vanaf nu! 

Vanaf nu is het voor iedereen die het Zeekadetkorps Harlingen een warm hart toedraagt mogelijk om ons GRATIS te sponsoren.

Op deze pagina staat een logo van SponsorKliks. Door op deze banner te klikken verschijnt een overzicht van tientallen webwinkels, waaronder Bol, Coolblue, MediaMarkt en Zalando. Elke aankoop bij een van deze bedrijven levert het Zeekadetkorps Harlingen een commissie op terwijl u dezelfde prijs betaalt, het kost u dus niets extra! 

Doe hetzelfde als u uit eten gaat of een pizza wilt laten bezorgen. Via ThuisBezorgd kunt u terecht bij vele restaurants waarbij elke bestelling geld oplevert. Zo is sponsoren niet alleen heel gemakkelijk maar nog lekker ook!

Hoe werkt het?

Heel simpel. Webwinkels betalen een commissie voor elke bestelling die via SponsorKliks wordt gedaan. 75% van deze commissie wordt op de bankrekening van het Zeekadetkorps Harlingen gestort. Of u nu rechtstreeks naar bijvoorbeeld Bol gaat of u gaat via SponsorKliks naar de site van Bol, u betaalt hetzelfde. Alleen in het laatste geval keert Bol ons een commissie uit en profiteert het Zeekadetkorps Harlingen hier direct van!

Dit alles is ook terug te lezen op https://www.zkkharlingen.nl/sponsorkliks

Het delen van deze email met familie, vrienden, kennissen, buren, collega's e.d wordt gewaardeerd.

Elke bijdrage via SponsorKliks telt mee!

Gratis Sponsoren voor jouw sponsordoel

Klik op de knop webwinkels en kies een webwinkel. .       Doe een bestelling zoals u gewend bent            U heeft gratis uw sponsordoel gesponsord. Zo makkelijk is het!

Eenvoudige uitleg in onderstaande video

Input caption text here. Use the block's Settings tab to change the caption position and set other styles.

  

Via de App met sponsordoel: Stichting Zeekadetkorps Harlingen (zkk Harlingen)

Agenda 2020

4 Januari Geen korpsdag
11 Januari Eerste korpsdag van 2020 met nieuwjaarsreceptie
7en 8 Februari Fastcruise en opendag Maratieme Academie Harlingen
14 Maart NLDoet
28 Maart Bevorderingsdag + ouderdag
25 en 26 April Museumweekend Kornwerderzand
27 April Koningsdag - Engelse Tuin Feest
4 Mei Nationale Dodenherdenking Harlingen en Kornwerdzand
9 Mei Oudertocht, sponsortocht + vrienden vd Sittard
nog niet bekend Landelijke RS Quest Wedstrijd
13 en 14 Juni KVD weekend met trektocht
18 t/m 26 Juli ZoKa Den Helder
  Zomerstop
22 Augustus Eerst korpsdag na de zomerstop
26 t/m 29 Augustus Visserijdagen Harlingen
19 September Harlingen Ongeschut
10 tot 14 Oktober Najaarskamp
31 Oktober Halloween weekend
14 November Intocht sinterklaas Harlingen
28 November Sinterklaas aan boord
? December Zoutsloter Kerstmarkt Harlingen
19 December Kerstweekend
26 December Geen korpsdag ivm kerst

Onze sponsoren

Een mooie dag om het dek te schrobben.
De Sittard in haar jonge jaren.
Herfst/winter weekend is aan! 
Vrijdagmiddagborrel met onze sponsoren en vrienden vd Sittard.
De nieuwe plaat onder de valreep is geplaatst
Volg ons op AIS
 
 
Korpsdag Elke zaterdag van 13 tot 17 uur
Website www.zkkharlingen.nl
Email info@zkkharlingen.nl
Telefoon (tijdens korpsdag) +31 6 42 76 46 75
Korpsschip OS Sittard
Ligplaats Nieuwe Willemshaven
8862 AA, Harlingen
 
Voor aanmelden nieuwsbrief: mail NIEUWSBRIEF AAN naar info@zkkharlingen.nl
Voor afmelden nieuwsbrief mail NIEUWSBRIEF UIT naar info@zkkharlingen.nl