Nieuwsbrief - December 2020

Delen van deze nieuwsbrief met andere geïnteresseerden wordt gewaardeerd!!

Stuur “Nieuwsbrief aan” naar info@zkkharlingen.nl en ontvang elke nieuwe uitgave direct in je mail

Facebook
Website
SponsorKliks

Van de voorzitter

Beste vrienden van de Sittard, vrijwilligers, zeekadetten, korpsleiding en bestuur.

Bij het kerstdiner in december 2014 nam ik het voorzitter stokje over van Paul Scheffer, ik zou hem 1 januari 2015 opvolgen. Op 1 januari 2021 neem ik afscheid van het korps.
Ik zit in mijn 69e levensjaar en heb mijzelf beloofd dat het klaar is met bestuursactiviteiten. Daarnaast vind ik dat het na 6 jaar tijd is voor een fris gezicht.

Ik kende het korps vanuit mijn voorzitterschap bij de Harlinger watersportvereniging. Vanuit die club hebben we 4 x de Harlingen Hull Harlingen zeilwedstrijd georganiseerd. In 2009 zijn we daar mee gestopt. De Sittard was in die 4 x start en finishschip! Ik heb fantastische herinneringen aan die periode. Ben vanuit de organisatie 4 x mee geweest met de Sittard en heb toen de geweldige mannen en vrouwen van het korps zeekadetten leren kennen. Toen de vraag kwam om voorzitter te worden in 2014 vond ik dat een geweldige eer mede omdat ik Vic Berends (mede oprichter van het korps) goed heb gekend. Zijn vrouw Tjibby is nu onze beschermvrouwe!

Natuurlijk gebeurd er van alles in zo’n periode! Met een 70 vrijwilligers, kadetten, leiding en bestuur gaat het niet altijd van een leien dakje maar het kwam altijd weer op goede (kerst) pootjes terecht. Daarnaast is er altijd de zorg van het “in de vaart houden van de Sittard”. Een ongelooflijk fraai korpsschip maar het kost heel veel in arbeid en geld. Heel veel uren hebben vrijwilligers besteed aan dit onderhoud. Echt klasse en ik heb daar heel veel waardering voor.
Veel mooie dingen zijn er gepasseerd maar 2 daarvan heb ik het meest bijzonder gevonden. Bij het aan boord zijn en het varen heb ik altijd de “kleine jeugd” geobserveerd en heb het altijd geweldig gevonden hoe zij zich manifesteerden. Ze hadden veel plezier, waren daarnaast ook serieus en genoot hoe zij bv. tijdens de nacht bezig mochten zijn met “het leren navigeren, uitkijken en sturen”. Ook de korpsleiding was en is daar goed mee bezig. Het krukje voor de allerkleinsten om het schip te sturen is prachtig. Veel jeugd aan boord gaat ook later professioneel aan het werk in de binnenvaart, koopvaardij of marine en het is dus mooi dat een organisatie als het zeekadetkorps hier aan mee kan werken.

Het andere hoogtepunt is de film Dunkirk waar we als organisatie en schip een grote rol in hebben gespeeld. Ik zal nooit het eerste telefoontje van Warner Bros Amerika (Neill Andrea) vergeten in april 2016. Dacht dat het een grap toen de vraag kwam of onze Sittard mee wilde doen aan deze grote film. Had snel door dat het geen grap was en een week later stonden de Amerikanen bij de Sittard (toen toevallig in dok bij Damen). 15 juni moesten we in Duinkerke zijn. Een ongelooflijk hectische tijd met een bijzonder korte voorbereidingstijd. Er moest een contract komen, dat lukte en Hermanus en ik hebben dat ondertekend in Amsterdam op hun hoofdkantoor, heel bijzonder in allerlei opzichten! 14 juni lag het schip in Duinkerke en werd de volgende ochtend verbouwd tot oorlogsschip. Echt geweldig was de medewerking van alle bemanningsleden (iedere dag moesten er 10/15 professionele mannen en vrouwen aan boord zijn). Verlofuren werden opgenomen, er werd geruild en de medewerking van werkgevers was geweldig! We waren bij alle opnames, Duinkerke, Urk en Weymouth. 12 weken in totaal. Ik kan er een boek over schrijven, het was spannend, hectisch maar fantastisch om dergelijke grote opnames van heel nabij mee te maken. Ik ben heel erg trots geweest (nog steeds trouwens) op iedereen die heeft meegewerkt.

Het contract was goed. Het geld is prima gebruikt in heel veel onderdelen van de Sittard. Veel basiszaken staan er goed bij maar het onderhoud zal ook de komende jaren de nodige zorg houden, vandaar dat sinds vorig jaar we er een nieuwe stichting bij hebben n.l. Stichting beheer Sittard
Ik heb een prachtige periode met iedereen aan boord van de Sittard meegemaakt en wil het bestuur en korpsleiding met name bedanken voor de heel prettige en prima samenwerking. Blijf uiteraard “vriend van de Sittard” en zal schip en bemanning blijven volgen.

Dank en groet,
Meindert Lodewijks, Voorzitter ZKK Harlingen

Van de Commandant

Het zal u niet ontgaan zijn dat 2020 een bijzonder jaar is geweest. Nu we eind december schrijven, mogen we eindelijk terugkijken het afgelopen jaar. En eindelijk is het afgelopen! Als u deze nieuwsbrief leest, of ons volgt op social media, dan ziet u dat we stiekem hier en daar best wat ondernomen hebben, waar het mogelijk was binnen de regels en adviezen vanuit de overheid. Want uiteraard hebben we ons daaraan gehouden. De verantwoordelijkheid om eigen keuzes te maken die mogelijke verspreiding van het virus beïnvloeden, wilden we natuurlijk niet nemen. 

Ik wil dan ook het (midden)kader en de vrijwilligers een ontzettende pluim geven, want het was dit jaar niet makkelijk om een leuk programma te maken. We hopen natuurlijk dan ook met z’n allen dat er betere tijden aan gaan komen. 
Het is voor mij, als kadet van de eerste dag van ZKK Harlingen, dan ook oprecht vreemd om mee maken dat dit het eerste jaar is waarin we echt geen meter hebben gevaren, met de Sittard, maar ook geen onwijs kerstdiner naar binnen hebben kunnen drukken, uit dat kleine kombuisje. Dit laatste scheelde natuurlijk wel heel erg veel afwas. Hoeveel pech we ook hadden in het verleden met kombuis apparatuur, kachels, of de voortstuwing van de Sittard, we hebben nooit een zomerkamp of kerstdiner overgeslagen. En nu dus voor het eerst in 23 jaar, wel.

Naast het programma voor de kadetten, is er het nodige werk verzet om de Sittard klaar te maken voor de toekomst. Zo zijn onder andere de kachel en hulpmotor 1 eindelijk weer in bedrijf en is het schip dus weer iets betrouwbaarder. Een uitstaande klus is het moderniseren van de aansturing van de stuurmachine, waar ook de onderdelen voor in huis zijn zodat we hiermee aan de slag kunnen. 
Achter de schermen is en wordt er hard gewerkt in de loods en hebben we en-passant het nodige onderhoud aan de vletten gedaan waarvan er zelfs een ter display heeft gestaan in het winkelcentrum in Bilgaard in Leeuwarden!
Voor mij geeft bovenstaande aan dat wij als vereniging de opties hebben aangepakt om verantwoord onze activiteiten door te zetten, maar ook de verantwoording te nemen om deze eventueel te annuleren als wij vonden dat we op dat moment nog net even niet veilig en met een goed gevoel bezig te zijn met de jeugd. 

Persoonlijk heb ik ook nog wat nieuws met jullie te delen, naast het feit dat ik apetrots ben dat mijn vrouw op 1e kerstdag ons eerste kindje op de wereld gezet heeft (Teun Blom, wellicht kan de administratieve dienst hem vast op de wachtlijst zetten!) ga ik in 2021 van baan wisselen. Deze nieuwe uitdaging houdt in dat ik per 1 maart een opleiding ga volgen die 14 maanden in beslag gaat nemen. Dit zal het lastig maken om vele zaterdagen aanwezig te zijn of lange weekenden (er even vanuit gaande dat we weer lekker mogen gaan varen) op de Sittard te zijn. Voor u houdt dit in dat ik niet zoveel aanwezig zal zijn, maar mijn taken zullen in mijn afwezigheid zal worden opgepakt door de Eerste Officier en de Korpsleiding. Daarvoor ben ik hun dan ook erg dankbaar! Achter de schermen probeer ik hen uiteraard zo goed mogelijk te ondersteunen. 

Dankbaar ben ik ook, namens het korps, voor de inzet van Meindert als voorzitter van ons korps. Zoals hij zelf beschrijft is het voor hem tijd om een stapje terug te doen, heel begrijpelijk als je ook ziet wat voor tropenjaren er af en toe gemaakt zijn. Meindert, ontzettend bedankt voor de samenwerking, in het ‘echt’ nemen we natuurlijk nog afscheid van elkaar.

Ondanks dat afgelopen Kerst voor velen niet was wat ze er van verwacht hebben, hoop ik dat iedereen deze dagen toch mooi heeft kunnen doorbrengen en hoop ik dat we na de jaarwisseling in rustiger vaarwater komen zodat we terug kunnen naar een normaal korpsleven, normale activiteiten en weekenden en hopelijk de nodige varende evenementen. Wij gaan er in ieder geval voor en we hopen onze vrijwiligers en kadetten snel weer aan boord te kunnen begroeten!
Alvast de beste wensen voor 2021,

Met vriendelijke groet,

Wouter Blom, Commandant ZKK Harlingen

Promofilm Zeekadetkorps Harlingen 

Stichting Beheer Sittard - Vriend van de Sittard

In december 2017 is de Stichting Beheer Sittard opgericht. Het doel van de stichting is om de voormalige mijnenveger de HR. Ms.Sittard in goede conditie in de vaart te houden voor de komende generaties. Om dit doel te kunnen realiseren doet de stichting een beroep op u om u als Vriend van de Sittard aan te melden en een jaarlijkse financiële bijdrage van minimaal € 35 te doneren aan de stichting. Door de Vrienden van de Sittard is het mogelijk om de authentieke mijnenveger met een gezond financieel beheer te onderhouden
Als Vriend van de Sittard wordt u regelmatig digitaal over het wel en wee van de Sittard geïnformeerd via het Zeekadetkorps Harlingen. Tevens wordt u ieder jaar uitgenodigd voor een vaartocht a/b van de Sittard. Mocht u daarnaast als Vriend van de stichting gebruik willen maken van de Sittard dan is dit in goed overleg bespreekbaar.

Voor info en aanmelding als Vriend van de Sittard:
secretaris@zkkharlingen.nl / tel.06-53793380
voorzitter@zkkharlingen.nl / tel. 06-46285613

Fastcruise weekend en opendag Maratieme Academie Harlingen - 8 februari 2020

7 februari was het open dag op de Maritieme Academie in Harlingen. Ieder jaar zijn we daar aanwezig om het korps te promoten.
Vrijdagavond zijn we in Leeuwarden wezen schaatsen, gelukkig zonder blessures van het ijs gekomen!

Appeltjes van Oranje - 27 april 2020

Op Koningsdag helpen wij normaal gesproken bij de festiviteiten in de stad. Helaas kunnen die dit jaar niet doorgaan. Om toch ons gezicht te laten zien hebben we met hulp van Jumbo Olaf Hermus Harlingen de zorginstellingen in Harlingen kunnen voorzien van appeltjes van Oranje!

Foto’s:
Dorus Breidenbach

Fastcruise weekend 29 augustus 2020

We hadden het plan om dit weekend op trektocht te gaan met de kleine vaartuigen, maar door de weersverwachting hadden we een alternatief programma.
Na een leuke middag bij het Marinemuseum in de avond aan boord lekker stamppot boerenkool gegeten en een mooi avondprogramma gehad. Het was weer een geslaagd weekend. 

Bevorderingsdag - 19 september 2020

Eindelijk is het zo ver, de bevorderingsdag! Nadat deze dag werd geannuleerd in april vanwege de lockdown, kunnen we hem nu wel organiseren met gepaste maatregelen. Gelukkig is het een mooie zonnige dag hiervoor en kunnen wij buiten deze middag laten verlopen. De locatie is op het achterdek van de zeesleepboot Holland. Dat is maar een klein stukje lopen vanaf de Sittard.

Voordat de gasten aan  boord komen moet er wel al het één en ander geregeld zijn dus de DDK’ers  in spé mochten deze dag voorbereiden. Zo moesten er wel wat te drinken zijn en niet te vergeten, de handreiniger. In de loop van de middag kwamen de gasten die werden ontvangen bij de gangway van de Holland en het tafeltje met de handreiniger. Nadat iedereen zich had verzameld op het achterdek en was voorzien van een gebakje kon onze commandant meneer Blom ons allen welkom heten en konden de aanwezige leden bevorderd worden.

Zo hebben we nu een hele grote groep DDK’ers, heeft meneer De Haan zijn speldje gekregen voor 20 jaar lidmaatschap en is iedereen beloond voor zijn of haar prestaties. Het was een zeer geslaagde dag.

Skjin Wetter - 26 september 2020

De zeekadetten en wethouder Harry Boon zijn niet de enigen die tijdens de Skjin Wetter actieweek aan de slag gaan. Ook Waterscouting Caspar di Robles, Supaway, Nieuw-Zuid Klussendienst, Maritieme Academie Harlingen, zonnepontje Jonge Seun, Henk Prins en het Jongerenwerk zijn actief.

Lees hier verder voor het hele artikel:
Duizend vrijwilligers maken de Friese wateren schoon. Ook in Harlingen.

Zeekadetkorps Nederland 65 jaar - 17 Oktober 2020

Het Zeekadetkorps Nederland bestaat dit jaar 65 jaar! Na het aansnijden in klein comité hebben we onze kadetten die thuis waren door heel Friesland verrast met een heerlijk stukje taart. Hopelijk kunnen we snel weer samen aan boord vieren dat ZKKNL deze respectabele leeftijd bereikt heeft!

Lions bier verkoop voedselbank

De Lions club “Tsjerk Hiddes” heeft een bier laten brouwen bij de lokale ondernemer “het Brouwdok” in Harlingen.
De bedoeling is om zoveel mogelijk van dit bier te verkopen.
De opbrengst gaat naar een goed doel, in dit geval de voedselbank in Harlingen.
Het zijn flessen van 75 cl en zijn te koop voor € 10,- per fles.
Je kunt ook een doos met 6 flessen afnemen, dan kost het slechts € 50,-.
Opgave kan bij ondergetekende.

Wees er snel bij, want op=op.

We hopen op een mooi bedrag voor de voedselbank.

K.W.J. (Klaas) Norg , Secretaris Stichting Zeekadetkorps Harlingen, Secretaris Stichting Beheer Opleidingsschip Sittard 
secretaris@zkkharlingen.nl

Het Zeekadetkorps Harlingen sponsoren zonder geld te geven?
...dat kan vanaf nu! 

Vanaf nu is het voor iedereen die het Zeekadetkorps Harlingen een warm hart toedraagt mogelijk om ons GRATIS te sponsoren.

Op deze pagina staat een logo van SponsorKliks. Door op deze banner te klikken verschijnt een overzicht van tientallen webwinkels, waaronder Bol, Coolblue, MediaMarkt en Zalando. Elke aankoop bij een van deze bedrijven levert het Zeekadetkorps Harlingen een commissie op terwijl u dezelfde prijs betaalt, het kost u dus niets extra! 

Doe hetzelfde als u uit eten gaat of een pizza wilt laten bezorgen. Via ThuisBezorgd kunt u terecht bij vele restaurants waarbij elke bestelling geld oplevert. Zo is sponsoren niet alleen heel gemakkelijk maar nog lekker ook!

Hoe werkt het?

Heel simpel. Webwinkels betalen een commissie voor elke bestelling die via SponsorKliks wordt gedaan. 75% van deze commissie wordt op de bankrekening van het Zeekadetkorps Harlingen gestort. Of u nu rechtstreeks naar bijvoorbeeld Bol gaat of u gaat via SponsorKliks naar de site van Bol, u betaalt hetzelfde. Alleen in het laatste geval keert Bol ons een commissie uit en profiteert het Zeekadetkorps Harlingen hier direct van!

Dit alles is ook terug te lezen op https://www.zkkharlingen.nl/sponsorkliks

Het delen van deze email met familie, vrienden, kennissen, buren, collega's e.d wordt gewaardeerd.

Elke bijdrage via SponsorKliks telt mee!

Gratis Sponsoren voor jouw sponsordoel

Klik op de knop webwinkels en kies een webwinkel. .       Doe een bestelling zoals u gewend bent            U heeft gratis uw sponsordoel gesponsord. Zo makkelijk is het!

Eenvoudige uitleg in onderstaande video

Input caption text here. Use the block's Settings tab to change the caption position and set other styles.

  

Via de App met sponsordoel: Stichting Zeekadetkorps Harlingen (zkk Harlingen)

Onze sponsoren

Van het mooie weer geprofiteerd om de dekken eens even aan te pakken en te zorgen dat deze goed begaanbaar zijn de komende tijd.
Zo, het vletje staat weer strak in de lak voor een klusje eind van komende week!
Vandaag weer van alles gedaan, van Trompje verhalen tot brandblusser checken en appeltaarten bakken!
Vandaag, 23 november, is het 23 jaar geleden dat de Sittard naar Harlingen kwam en ons avontuur als Zeekadetkorps begon!
Vandaag les in Trompje varen en kaart/boeien herkennen. Na pikheet competitie brandslang oprollen/keesje gooien en tros beleggen.
Het zeilseizoen is weer ten einde. Bedankt crew Zwerver I voor het hijswerk en bedankt Scouting Harlingen voor het lenen van de trailer!
Volg ons op AIS
 
 
Korpsdag Elke zaterdag van 13 tot 17 uur
Website www.zkkharlingen.nl
Email info@zkkharlingen.nl
Telefoon (tijdens korpsdag) +31 6 42 76 46 75
Korpsschip OS Sittard
Ligplaats Nieuwe Willemshaven
8862 AA, Harlingen
 
Voor aanmelden nieuwsbrief: mail NIEUWSBRIEF AAN naar info@zkkharlingen.nl
Voor afmelden nieuwsbrief mail NIEUWSBRIEF UIT naar info@zkkharlingen.nl