Nieuwsbrief - November 2018

Delen van deze nieuwsbrief met andere geïnteresseerden wordt gewaardeerd!!

Stuur “Nieuwsbrief aan” naar info@zkkharlingen.nl en ontvang elke nieuwe uitgave direct in je mail

Wordt vriend van de Sittard

In december 2017 is de Stichting Beheer Sittard opgericht. Het doel van de stichting is om de voormalige mijnenveger de HR. Ms.Sittard in goede conditie in de vaart te houden voor de komende generaties. Om dit doel te kunnen realiseren doet de stichting een beroep op u om u als Vriend van de Sittard aan te melden en een jaarlijkse financiële bijdrage van minimaal € 35 te doneren aan de stichting. Door de Vrienden van de Sittard is het mogelijk om de authentieke mijnenveger met een gezond financieel beheer te onderhouden
Als Vriend van de Sittard wordt u regelmatig digitaal over het wel en wee van de Sittard geïnformeerd via het Zeekadetkorps Harlingen. Tevens wordt u ieder jaar uitgenodigd voor een vaartocht a/b van de Sittard. Mocht u daarnaast als Vriend van de stichting gebruik willen maken van de Sittard dan is dit in goed overleg bespreekbaar.

Voor info en aanmelding als Vriend van de Sittard:
secretaris@zkkharlingen.nl / tel.06-53793380
voorzitter@zkkharlingen.nl / tel. 06-46285613

www.zkkharlingen.nl/vriendvandesittard/

Veiligheidsoefening Snekermeer - April 2018

Een explosie en brand aan boord van een zeekadettenschip, meerdere gewonden en mensen te water… dat was het scenario van de meerdaagse grootschalige hulpverleningsoefening van Veiligheidsregio Fryslân op het Sneekermeer in april 2018. In deze korte film kun je zien hoe de ruim 150 hulpverleners en vrijwilligers dat hebben beleefd!

Werfperiode - Mei / Juni 2018

--> Klik hier voor onze nieuwsbrief Werfbeurt 2018 <--

Zeilwedstrijd RS Quest - 9 Juni 2018

9 Juni waren dan de eerste wedstrijden met de RS Quest. Na twee weken hard trainen was het eindelijk zo ver, de Questrijd in Gouda. De dag begon vroeg, om 6.45 uur was iedereen bij de Sittard aanwezig zodat we op tijd konden gaan rijden richting Gouda. Rond 8.45 uur waren we in Gouda aangekomen en moest de boot van de trailer af geladen worden, opgetuigd en kon de RS te water. Na kort inzeilen was de briefing met instructies over de verschillende wedstrijdbanen.

Toen de derde wedstrijd afgelopen was was het tijd voor de lunch, heerlijke broodjes waren gesmeerd zodat we lekker konden genieten in het zonnetje. Na de lunch was er tijd voor een plaspauze en werd er nog even gezwommen waarna er weer een nieuwe briefing was waar de laatste wedstrijdbanen van de dag werden uitgelegd. De wedstrijden die we in de middag voeren hadden een beter resultaat dan die van de ochtend en we zijn zelfs een keer eerste geworden! Nadat de zesde wedstrijd afgelopen was was het al weer tijd om de RS uit het water te halen en af te tuigen zodat deze weer op de trailer kon om mee terug naar Harlingen te rijden.

De RS lag op de trailer, precies op tijd om aan te sluiten bij de prijsuitreiking. Gouda had de eerste plaats behaald en Harlingen de tweede plaats. Al met al een super geslaagde dag, waar we een hoop ervaring hebben op gedaan en super blij zijn met het behaalde resultaat. Een wel verdiende tweede plaats om super trots op te zijn!

Fenke Veninga (Kwartiermeester)

Sail InZicht - Tall Ships Races - 2 t/m 13 juli

Zoals iedereen wel bekend, is Harlingen de finish voor het maritieme evenement 'The Tall Ships races 2018'
Drie weken voor de officiële TSR, werd het evenement Sail Inzicht gehouden in en om de Willemshaven van Harlingen.
Sail inzicht was een twee weken durend evenement voor de inwoners van de gemeente Harlingen met o.a. workshops, lezingen, eten, maritiem en sport.

Vanuit de organisatie van de TSR is het Zeekadetkorps Harlingen gevraagd om open schip te houden voor de kinderen van groep 7 & 8 van alle basisscholen en de 1° en 2de jaars leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen en het RSG Simon Vestdijk.
Verdeeld over 4 dagen hebben wij ongeveer 500 kinderen mogen ontvangen op ons mooie korpsschip waar wij met enkele leden rondleidingen gegeven hebben aan boord. vier leuke dagen met over het algemeen enthousiaste kinderen waarbij mogelijk ook potentieel nieuwe leden zitten!

Jan Elzinga (Schipper)

Zomerkamp Lelystad, Lemmer - 20 Juli t/m 29 juli

--> Klik hier voor onze nieuwsbrief Zomerkamp 2018 <--

Tall Ships Races Harlingen - 3 t/m 6 Augustus 2018

Begin augustus was het dan zo ver. Na de start van de Tall Ship Races in 2014 zou nu van 3 t/m 6 augustus het evenement rond de finish in Harlingen plaatsvinden.
Na een bloedheet zomerkamp hebben we een paar dagen rust gehouden, waarna we 2 augustus een verkoelend ritje het Stortemelk uit hebben gemaakt met enkele sponsoren en vrijwilligers. 
’s Avonds kwamen we binnen in een lege Willemshaven, want de volgende ochtend zouden de eerste Tall Ships binnenkomen. Net als de vorige editie hebben we de organisatie ondersteund als Liaison. Dit hield in dat we met een bemanning aan boord van de Sittard waren, klaar om een aantal van de deelnemende schepen te begeleiden in hun wel en wee in Harlingen. We hebben deze keer 8 grote jachten in de Noorder- en Zuiderhaven toegewezen gekregen, leuke bemanningen met trainees aan boord. Best een verantwoording, want wij zijn dus namens Harlingen het gezicht van de organisatie. Hopelijk hebben we een positieve indruk achter gelaten en kijken de deelnemers terug op een mooi evenement.
Gevuld met live muziek, de prachtige Tall Ships aan de Willemskade, ontzettend veel bezoekers, niet alleen op de zeilschepen maar ook op onze oude dame, erg mooi weer en gezellige programma onderdelen als de Crew Party en de Captain’s Party maakten het voor ons tot een geslaagd evenement. ’s Avonds of ’s middags even een verkoelende duik in de haven naast het schip, ’s nachts twee kadetten op de Gulden Leeuw binnenhalen met de MOB boot en een hoop gezelligheid in het kampement van de Technische Dienst op de kade naast de Sittard hebben het tot een mooie afsluiter van het zomerseizoen gemaakt. 
De organisatie van de Tall Ship Races Harlingen heeft nog een tochtje met de Sittard tegoed, ze hebben ons ook een grote steun in de rug gegeven vanuit hun stichting, waarvoor heel veel dank!
Met vriendelijke groet,

Wouter Blom (Commandant)

Visserijdagen Harlingen - 1 september 2018

Op vrijdag werden we met zijn allen verwacht in de visserijhaven. Dit was de lig plaats voor de Sittard dit weekend. Rond 18:00 gingen we met zijn allen eten. Na het eten zijn we met een paar kadetten en een paar onderofficieren naar de boot van een officier gegaan en een stuk gevaren.  Samen met Esther en Bertus en een paar kadetten zijn we daarna nog even over de kermis geweest. Om 22:00 waren we weer terug aanboord, waarna de kadetten zich klaar gingen maken voor het op bed gaan.

Zaterdag ochtend ging al vroeg de wekker, want we hadden open dag. Om 10:00 begon het feest op de visserij haven, en zo ook de open dag op de Sittard. Het was een erg drukke dag met veel bekijks! We hebben niet alleen veel enthousiaste kinderen mogen ontvangen maar ook enthousiaste ouders en zelfs opa’s en oma’s. Om 17:00 uur was de open dag afgelopen, we hebben met zijn allen het schip weer opgeruimd en schoongemaakt waar nodig. Na dat het schoonmaken gebeurd was hebben we met zijn allen de vlaggen die vooraan de visserijhaven hingen, weer naar beneden gehaald en de palen opgeruimd. Om 18:00 was het weekend alweer voorbij en ging iedereen weer op naar huis.

Maandags werd de Sittard weer naar zijn eigen ligplaats gevaren.

Al met al het was een gezellig en geslaagd weekend!
 
Ilse van der Ploeg (Kwartiermeester)

Herdenking Zeelieden monument Terschelling - 13 oktober

Zaterdag 13 oktober is een delegatie van ons korps aanwezig geweest bij de Zeeliedenherdenking op Terschelling. Dankzij onze oud Commandant Luc Klok en Rederij Doeksen konden wij op het eiland aanwezig zijn, bedankt!

Themafeest Cowboys en Indianen - 27 augustus 2018

Vrijdagavond om 20:00 konden de opgegeven mensen inschepen.  Zelf was ik, samen met de ander organisatoren, al eerder in Harlingen. Dit om de  nodige dingen klaar te zetten, versieringen, hapjes etc.

We begonnen het weekend met een thema avond/feestje met leuke spelletjes. Het thema was ‘ het wilde westen’.
Iedereen had z’n beste gedaan om verkleed te gaan hier was natuurlijk een prijsje aan verbonden. Deze avond waren er 2 prijzen te winnen. Een prijs voor wie het mooiste verkleed was, deze is gewonnen door Douwe-Ynze  en een prijs voor wie de meeste punten met de  spelletjes heeft behaald deze is naar Jaimy gegaan. Na het thema feest zijn de kinderen op bed gegaan .

De volgende ochtend moest en we weer op tijd van bed voor een excursie naar Franeker. Om 08:30 hadden we overal en zijn we met z’n allen gaan ontbijten daarna nog even wat schoonmaak klusjes om alles aan boord netjes te houden. Toen dit gereed was hebben we ons klaar gemaakt voor de excursie naar het planetarium te Franeker. Hier hebben we veel geleerd over verschillende  planeten en draaiingen enzovoort.

Om 13:00 uur begon onze gewone korpsdag. Op deze dag zou de Willem Barentsz ter water gelaten worden. We hebben met de kinderen het trompje opgehaald zodat we het van dichtbij konden bekijken. Nadat de Willem Barentsz te water was gelaten, zijn we nog een stukje wezen varen op het wad en in de haven van Harlingen. Nadat iedereen terug was van het varen hebben we met zijn allen nog een patatje gegeten aan boord, daarna was het tijd om naar huis te gaan.

kortom een geslaagd weekend!
 
Ilse van der ploeg (Kwartiermeester)

Agenda 2018

17 November Intocht sinterklaas Harlingen
24 November Sinterklaas aan boord
8 December Zoutsloter Kerstmarkt Harlingen
22+23 December Kerstweekend

De planning is uiteraard onder voorbehoud.

Onze sponsoren

Vandaag van het mooie weer gebruik gemaakt, het schip is weer even gesopt en we hebben lekker gezeild. 
Vandaag een van de vermoedelijk laatste dagen dit jaar om met de Quest te zeilen...ehm... zwemmen
Vandaag zijn we druk met schoonmaken, opruimen en storen voor het zomerkamp dat volgende week begint!
Korpsdag! Vermoedelijk de laatste zeildag dit jaar... volgend seizoen weer het water op! 
Vandaag een mooie korpsdag! Er is gezeild, geschilderd en onze kadetten zijn op de Vlieland van Kustvaart Harlingen wezen kijken.
Wij zijn lekker onderweg! Vanmiddag weer voor de kant in de vluchthaven voor de Tall Ships Races Harlingen! 
Volg ons op FacebookVolg ons op YouTubeVolg ons op AIS Volg ons op Google+
 
 
Korpsdag Elke zaterdag van 13 tot 17 uur
Website www.zkkharlingen.nl
Email info@zkkharlingen.nl
Telefoon (tijdens korpsdag) +31 6 42 76 46 75
Korpsschip OS Sittard
Ligplaats Nieuwe Willemshaven
8862 AA, Harlingen
 
Voor aanmelden nieuwsbrief: mail NIEUWSBRIEF AAN naar info@zkkharlingen.nl
Voor afmelden nieuwsbrief mail NIEUWSBRIEF UIT naar info@zkkharlingen.nl